Adam Sušovský
30. července 2016 • 09:37

Máš na NHL? Dokaž to! Bartošák může ve Vítkovicích restartovat kariéru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud jste v sobotním Sportu četli rozhovor s Patrikem Bartošákem, máte možná podobný pocit. Když jsem s ním seděl v Ostravě po tréninku u kávy, jeho sebevědomí a troufalé výroky o tom, že s Vítkovicemi chce hrát extraligové finále, mě občas zaskočily. Jenže on neplácal do větru. Myslel to fakt vážně. Povahu 23letého brankáře nejvíc charakterizují dvě slova. Ambice a sebevědomí. Z toho mohou Vítkovice těžit.



Pro obojí má pádný důvod, Bartošáka zdobí úspěchy. Kam přišel, tam válel. Byl vyhlášen nejlepším brankářem kanadských juniorských soutěží, což tehdy tamní svaz dokonce přinutilo zakázat evropským brankářům v soutěži chytat. Rok na to vyhrál s farmou Los Angeles AHL, mnozí ho viděli brzy v NHL.

Nebýt skandálu a vážného obvinění z domácího násilí, možná v ní letos byl a kryl tam záda Jonathanu Quickovi. Teď to gólmanovi Vítkovic budou všichni připomínat. Máš na to? Tak to dokaž! Svým způsobem stojí 23letý brankář před klíčovou sezonou kariéry, kterou může v extralize restartovat a vystřelit zpět do zámoří, případně za lukrativním angažmá po Evropě.

Bartošák se téhle výzvy nebojí, vlastně přesně takhle před novou sezonou uvažuje. Jeho minulost potvrzuje, že v Česku být hvězdou může. Jeho sebevědomá nátura zase hraje do karet Vítkovicím, které mění myšlení a jdou do extraligy se smělými plány. V Bartošákovi mají gólmana, který umí tým podržet i vybláznit.

Dokázal to už na jaře, když odepisované Vítkovice vrátil do bojů o play off. Jasně, můžete mít námitky, že pár zápasů také pokazil a týmu nakonec bod k postupu do desítky chyběl. Taky je ale třeba brát v potaz, že Bartošák od listopadu do února nechytal jediný zápas, dlouho nestál na ledě, navíc měl v hlavě problémy, které sebou přivezl z Ameriky. Jenže teď má kauzu vyřešenou a maká, aby jeho výkonnost byla konstantní. Zatím není důvod tomu nevěřit.

Ve spojení Vítkovice – Bartošák do sebe vše dobře zapadá. Se silnou oporou v brankovišti se mohou Vítkovice stát štikou ligy, Bartošák zase vystřelit kariéru zpět směrem k zámoří. Že to jde, dokazuje jeho kamarád a parťák, který mu na MS juniorů v roce 2013 kryl záda. Také Matěj Machovský se ze zámoří vrátil do Plzně, teď patří mezi nejlepší brankáře soutěže a letos v létě málem podepsal smlouvu Detroitu. Vše směřuje k tomu, že tak nakonec učiní napřesrok…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud