Adam Sušovský
29. září 2016 • 07:05

400 tisíc pro Růžičku? Soudit bude veřejnost. A prohrajou všichni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Palaščák si chtěl koupit pozici svého syna v hokejovém týmu, trenér Vladimír Růžička si od něj peníze dvakrát vzal. To je holý fakt. Fakt, který u soudu nikdo nezpochybnil. Oba se k němu dokonce přiznali. V kauze, na kterou veřejnost nahlížela jako na korupční, byl odsouzen jen jeden z nich.



Vinen je slavný hokejový trenér za zpronevěru. Vězení i podmínce se vyhne, ani peněžitý trest 400 tisíc korun pro něj není ničivý. V Chomutově si prý za jeden měsíc vydělá víc.

Soud byl k olympijskému vítězi z Nagana mírný. Myslím, že Růžička zatím nepravomocný trest přijme a pro něj nijak závratnou částku zaplatí, aby měl jednou pro vždy klid. Těžko říct, zda se proti rozsudku odvolá státní zástupce. Skoro bych si tipl, že tahle aféra takhle skončí.

Jaká byla skutečná pravda, zda šlo o sponzorský dar nebo byly peníze v obálce ložený úplatek, ba dokonce zda jde na tuzemských stadionech o jev normální, se už asi nedozvíme. Můžeme si o tom akorát tak myslet své, obrázek ať si každý udělá sám. Škoda. Škoda hlavně pro český hokej, protože toho se to prostě týká, ať už si lidé na svazu říkají co chtějí.

V tomhle sporu bude soudit veřejnost. Růžičku jako trenéra, který místo ve svém týmu prodává za prachy. Palaščáka jako chlapa z úplného morálního dna. Muže, který chtěl za peníze prodloužit kariéru synovi a na nahrávkách pořízených skrytou kamerou teď plánuje vydělat, může brát jen těžko někdo vážně.

Tenhle soud prohráli všichni.

Kdo proces sledoval, nemůže se ubránit dojmu, že tady něco nehraje. Nikomu se o penězích mluvit nechtělo vůbec. Třeba ne všichni říkali úplnou pravdu.

Kontakt mezi Palaščákem a Růžičkou i samotné předání dvakrát 250 tisíc korun v obálce organizoval Jiří Mouček. Podivný člověk, který se kolem Růžičky motal v Edenu. Trenérův kamarád. Sám ale u soudu nemluvil. Proč? Využil právo nevypovídat. Měl strach, že o penězích ví tolik, že by nakonec mohl být sám trestně stíhán.

Stejně zkusil ošálit soudce i bývalý šéf Slavie Tomáš Kotouč. On nakonec vypovídat musel. Řekl, že o Palaščákově sponzorském daru věděl, podnikatel prý jen odmítal peníze podložit papírovými dokumenty. Stejně pak mluvil i další člen vedení Tomáš Rosen.

Byli jediní dva. Dalších pět členů vedení řeklo úplný opak. Růžička o penězích nikoho z nich neinformoval, představenstvo o daru nevědělo. Nic netušil ani tehdejší obchodní ředitel Slavie Ladislav Blažek. To on měl přitom získávání sponzorů na starost.

Taky vám to přijde zvláštní?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud