Adam Sušovský
12. října 2016 • 22:50

Slavia nespadla na dno, jen do průměru: WSM ligu zachrání, jenže co bude dál?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

K záchraně první ligy by teoreticky mělo stačit něco přes čtyřicet bodů. Zrujnovanou Slavii opustili nejdražší (a také nejlepší hráči), ale více než polovinu z nich už uhrála. Hovořit o holé záchraně WSM ligy mně navzdory kritickým situacím z posledních dnů přijde zatím přehnané. S odchodem opor Slavia nespadla na úplné dno, jen zapadla do průměru. Otázka nezní, zda se Slavia zachrání. Ale co bude s klubem napřesrok. A tady je odpověď více než tmavě černá.



Rozbroje mezi majiteli, stávkující hráči a vysoké dluhy. Z hokejové Slavie se stal zbídačený klub, který pod tíhou okolností vzdal i ty nejmenší naděje na návrat do extraligy a v úterý začal rozprodávat kádr, který v sobotu odmítl nastoupit do zápasu v Prostějově.

Osm nejlepších a nejdražších hráčů už je fuč. Další, kteří nepřistoupí na snížení platů, je nejspíš budou následovat. Místo nadějí na postup do extraligové baráže se mluví o tom, jaké má Slavia šance WSM ligu vůbec zachránit.

Teoreticky jí k tomu bude stačit něco málo přes čtyřicet bodů. Více než polovinu (23) nahrála v první čtvrtině soutěže, teď je v tabulce šestá a od poslední Kadaně jí dělí pohodlný polštář třinácti bodů. Hovořit o holé záchraně mi navzdory všem výše zmiňovaným kritickým situacím uvnitř organizace přijde zatím přehnané.

Zákrok slávistického gólmana Dominika Frodla v utkání s Českými Budějovicemi
Zákrok slávistického gólmana Dominika Frodla v utkání s Českými Budějovicemi

Vše nasvědčuje tomu, že Slavia nějak sezonu doklepe. Opustili jí sice TOP hráči a borci, kteří jí měli vytáhnout mezi tuzemskou elitu a nahradili je na hostování levní hráči, o které v extralize zase není zájem. Ani to ale neznamená, že tým spadl na úplné dno. V první lize jen zapadl do průměru.

Benátky, Most, Kadaň… To jsou teď soupeři, se kterými se bude Slavia mydlit o body, a které je schopná porážet. Občas potrápí i favorita, jak ukázala ve středu v Českých Budějovicích (0:3) S náskokem jaký má, by měla poslední místo držet bezpečně daleko od sebe.

Na místě nejsou obavy ze sestupu, ale obavy z toho, co s klubem bude napřesrok. Dluhy jsou veliké, vůle či schopnost majitelů je splácet nejspíš víceméně mizivé.

A že by se našel jiný dobroděj, co by klub spasil? Ani tomu nevěřím. Už jen proto, že v něčem Slavia na dno WSM ligy spadla dávno. Když se ještě před měsícem bojovalo o čelo soutěže, domácí zápasy nesledovala ani tisícovka fanoušků. Kde není zájem fanoušků, není ani zájem sponzorů a peníze, se kterými na led vjíždějí i ambice.

Z tohoto úhlu pohledu je budoucnost klubu více než tmavě černá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud