Adam Sušovský
12. listopadu 2016 • 09:49

600 tisíc za dítě? Krejčiříkovi křivárna končila kariéru, teď hraje extraligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve světě plném pesimistických zpráv se čas od času najde i příběh s dobrým koncem. Ten talentovaného hokejisty Vojty Krejčiříka dojímá i šokuje. Když mu bylo 13 let, hokejový klub pod pohrůžkou konce hráčovy kariéry zkásnul jeho rodinu o 600 tisíc. Nevěříte, že je to možné? I takové praktiky se občas v českém hokeji používají. Soudy se případem stále zabývají, mladý Vojta si ale včera zahrál extraligu proti Spartě. Jeho případ může pomoct jiným zoufalým rodinám.



Případ Vojtěcha Krejčiříka je jedním z těch, který dokonale ilustruje temnou stránku českého hokeje. Když se ambiciózní rodič postaví pomstychtivým manažerům, vzejde z toho ohavná grázlovina na druhou. Msta na dítěti, které za nic nemůže, nic nechápe, jen ví, že chce hrát hokej.

Podepiš smlouvu, jinak končí s hokejem. To podle výpovědi řekli manažeru Olomouce tátovi Vojty, když mu bylo pouhých 13 let. Rodiče přitlačeni ke zdi z obav o budoucnost synka podepsali, klub je při následném přestupu do Zlína zkásl o 600 tisíc. V prostředí českého sportu prý takových rodin, které byly obrány o úspory nebo se kvůli praktikám klubů musely zadlužit, existuje mnohem víc. Jen o tom nechtějí mluvit.

Vojtěch Krejčiřík byl jedním z nejlepších hráčů svého ročníku. Než se jeho táta začal soudit s klubem a na případ upozornil i média, zahrál si i za reprezentaci do 16 let. Poprvé a naposledy.

Pamatuju si to jako dnes. Před dvěma lety jsem soudní spor sledoval osobně, tehdy ještě nezletilý Vojta nemohl vypovídat, jen tiše seděl v soudní síni a s hlavou sklopenou dolů pozoroval marný boj svého otce. Okresní soud dal totiž zapravdu klubu. Nebylo jasné, zda Vojta u hokeje zůstane.

Krejčiříkovi uspěli až u krajského soudu, dnes se případem zabývá soud nejvyšší. Případ se ještě měsíce a roky potáhne, ale první dílčí výhra stojí za to. Vojta má osmnáct let, je z něj urostlý silný vousáč a u hokeje zůstal. Včera si zahrál extraligu. V dresu Chomutova nastoupil proti Spartě.

Po zápase mluvil o nadšení, ale zášť z toho, čím si prošel, v něm pořád je. Kdyby prý nastoupil i příští pátek proti Olomouci, dělal by vše pro to, aby klubu vrátil vše, čím si musel projít. Jednoduché to opravdu neměl.

Osobně si nedělám iluze ani o jeho tátovi. Na vedení olomouckého hokeje plive kudy chodí, sám si vytrucoval a zaplatil přestup do Zlína. Tam byl rok spokojený, v další sezoně už mu ani tenhle klub nebyl dobrý, tak si dohodl odchod do Přerova a nechal synka hrát jen juniorskou ligu. Pak prý zkoušel shánět angažmá ve Finsku, marně.

Třeba je taky jedním z těch rodičů, kteří do hokeje mluví až moc. Na druhou stranu, chtít po něm za 13leté dítě 600 tisíc? To je ze strany manažerů klubu do nebe volající prasárna. Bohužel i takoví lidé se najdou.

Krejčiříkovi byli odvážní. Část peněz už vysoudili zpět a včera s dojetím sledovali syna při jeho debutu v profesionálním hokeji. Třeba jejich případ popostrčí jiné rodiče, kteří se bojovat se systémem bojí, a proto mlčí. To se pak dozvíme věcí….

Vojtěch Krejčiřík se dočkal své extraligové premiéry
Vojtěch Krejčiřík se dočkal své extraligové premiéry

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud