Adam Sušovský
17. ledna 2017 • 22:40

Nádech Ligy mistrů! Spartě patří dík, postup jí musela přát celá Evropa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáct tisíc diváků jásalo nadšením, když Sparta dávala góly. Trhalo si vlasy, když neproměňovala šance. Občas s nimi cloumal vztek, když rozhodčí pískali proti domácím. Byly to emoce, které k velkým hokejovým bitvám patří. Kvůli nim se lidé do arén rádi vrací a které Lize mistrů dosud chyběly. Byla to zábava, jak se patří a navíc se šťastným koncem. Sparta vyřídila Växjö 4:0, zahraje si finále. Liga mistrů její příběh potřebuje. Dává naději, že má smysl.



Vlastně si už dlouho nepamatuju zápas, při kterém se na Spartu takhle hezky koukalo. Nedělala chyby a tlačila soupeře tak, jak se jí poslední dobou v extralize nedaří. Hrál se špičkový hokej. Ale na tom teď nezáleží. V O2 areně šlo o mnohem víc.

Postup do finále není ekonomickým jackpotem (Sparta zatím na prize money získala jen dva miliony korun, teprve v semifinále začala vydělávat). Postup do finále a dvanáct tisíc fanoušků, kteří odcházeli domů nadšení a příště moc rádi přijdou zase, je především vzpruha.

Vzpruhou pro tým, že může porazit kohokoliv v Evropě. Vzpruhou pro klub, že hrát soutěž, na níž může klidně prodělat, má smysl. A vzpruhou pro Ligu mistrů, že přibývá takových, kteří tohle všechno chápou a chtějí se pro to obětovat.

Není to žádná nadsázka. Postup do finále Spartě musela přát celá Evropa. Tedy ta část, které na rozvoji skeptiky kritizované soutěže záleží. Že v sobě tenhle projekt potenciál skrývá, už pochopili Němci, Švýcaři a včera snad i všichni Češi. Tribuny plní, to je základ budoucího úspěchu. Jediný předpoklad, že kluby budou jednou v plusu. A že se pro některé Liga mistrů změní z otravné povinnosti na hokejový svátek.

Pöpperle: V Evropě jsme ukázali, že máme sílu a nikoho se nebojíme
Video se připravuje ...

Ale má to háček. Některým je to pořád buřt. Hlavně Švédům.

Sparta vypráskala Växjö před zaplněnou arénou, týden před tím ve Švédsku na úvodní zápas přišlo něco málo přes tisícovku diváků. Jakoby tam hrát vůbec nechtěli. Zápasy měly nulovou propagaci, jejich výsledek nezajímal ani švédská média. Proč? Protože se kluby nesnaží.

Tohle všechno v zákulisí vedení ligy budí rozpaky i emoce. Finále by se mělo hrát za tři týdny v Göteborgu, ale ještě se bude bojovat o to, aby se nakonec hrálo v Praze. Přálo by si to i vedení soutěže, každý chce přece vidět vrchol ročníku před vyprodanými tribunami a ne jen pár stovkami znuděných lidí.

Sparta je dokonce ochotna soupeři zaplatit letadlo, hotel a přidat peníze ze svého navíc. Liga mistrů jí za to jednou bude děkovat. Teď jde o to, jak se zachová Frölunda. To ona má právo hrát doma, musela by se svého prostředí vzdát. Prý to neudělá, a to je škoda. Pro Ligu mistrů rána.

V Praze se liga nadechla, ve Švédsku se může tohle všechno zase pokazit. Celkově ale Sparta dokázala, že má smysl bojovat. A to je dobře…

Šťastný Hlinka: Sparta udělala dobrou reklamu české lize
Video se připravuje ...

Tomáš Pöpperle oslavuje postup do finále Ligy mistrů
Tomáš Pöpperle oslavuje postup do finále Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud