David Jarolím
21. listopadu 2017 • 19:30

Koho prodat? Olomouc bude mít hlavu v pejru, Slavia s Nezmarem ví, co dělá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každé kolo čekám, kdy se Plzeň zastaví, ale zatím se to nestalo. Mít po čtrnácti zápasech plný počet bodů je neuvěřitelné. Fenomenální jízda. Ostatním týmům nezbývá nic jiného než čekat na její zaváhání a zkusit se jí přiblížit. O tom teď liga je.



Když se podívám na tabulku a vidím druhou Olomouc, musím si promnout oči. Bez mučení se přiznám, že to je pro mě překvapení. Všem lidem v klubu patří velké uznání. Už začátek sezony měla neuvěřitelný. Dobrý fotbal hraje dlouhodobě, drží si stabilní formu. Jsem moc zvědavý, jak jí to vydrží do jara. Má obrovskou šanci se dostat do pohárů, což by bylo pro nováčka neskutečné.

Je mi jasné, že v zimě budou mít v Olomouci hlavu v „pejru“. O jejich hráče bude určitě velký zájem. Někteří z nich, třeba Falta s Houskou, nakoukli do reprezentace. Nebude snadné je udržet. Ale pokud v Olomouci chtějí ochutnat Evropu, musí kádr bezpodmínečně udržet pohromadě. Musí si vše vyhodnotit, zejména s ohledem na stav klubové kasy. Nevím přesně, jak na tom jsou, jestli peněz mají dostatek.

Vždycky je to o nabídce. Pokud bych figuroval ve vedení olomouckého fotbalu, byl bych maximálně pro odchod jednoho hráče. A to ze dvou důvodů. Tím prvním je naplnění ambic, tím druhým jistá úzkost kádru. Olomouc není Sparta, Slavia či Plzeň, kde jsou kabiny přeplněné kvalitou. Na Hané musí pečlivě zvážit, jestli jsou finančně tak silní, zda mohou odmítnout průměrnou nabídku. Pokud ano, určitě bych do prodejů nešel.

Co je vlastně průměrná nabídka? To je složité. Vezměte si příklad Patrika Schicka. Hrál v Bohemians, přitom okolo něj kroužily kluby z Itálie a z Německa. Jenže on se ukázal v jednadvacítce, byl tahounem kvalifikace. To je pak jiná situace.

V Olomouci jsou také výborní hráči, ale nejsou tolik vidět. Kdyby klub dostal, dejme tomu za Faltu, nabídku v hodnotě osmi až deseti milionů, do takového obchodu bych nešel. Pro organizaci typu Olomouce by to nebylo výhodné. Zmizel by důležitý hráč za částku, která se v rozpočtu projeví marginálně. To by nebyla dobrá transakce. Ale nemůžu za nikoho mluvit. Vždy záleží na konkrétní situaci klubu.

Preferoval bych uzavřít předběžnou dohodu o přestupu v létě. Hráč by dohrál sezonu v Olomouci, pomohl by týmu do evropských pohárů a teprve pak šel za lepším. U nás se ale tomuto typu obchodů kluby brání. Proč? Protože nikdo neví, co se za půl roku může stát. Nejde ani tak o ztrátu formy jako spíš o hrozbu vážného zranění. Kupující strana jde vždy do rizika.

Fotbalovým éterem rezonovala zpráva o příchodu Jana Nezmara na pozici sportovního ředitele Slavie. Zaujalo mě už jen to, jak moc klub Honzu chtěl. V naší lize není obvyklé, aby někdo projevil tak eminentní zájem o konkrétní osobu na pozici v managementu.

Každopádně Slavia moc dobře ví, co dělá. Honza udělal v Liberci obrovský kus práce. Sám jsem zvědavý, jak mu to v Edenu půjde. Určitě si projde školou života. Na druhou stranu Honza jde do klubu, kde jsou peníze. Možnosti tam mít bude, což mu práci určitě ulehčí. Myslím, že Slavia se rozhodla uvážlivě. Čeká od něj, že se na přestupovém trhu bude chovat chytřeji, než klub ukázal v létě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud