František Prachař
2. září 2014 • 14:15

Princip se naplnil: Lukáš Krpálek je judo, judo je Lukáš Krpálek!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Titul mistra světa, který vybojoval judista Lukáš Krpálek, je označován jako historický. Nezpůsobil však v žádném případě hysterický povyk. Naopak, v českém sportu byl tento ohromující výkon přijat s překvapivým klidem.



Hlavní důvod je zřejmý. Lidé v tuzemském judu nepatří k marketingovým přeborníkům a nejspíš v této věci nemají k ruce ani experty z oboru. To se ukázalo už v době, kdy Krpálek přivezl dvě zlata z mistrovství Evropy a dva bronzy ze světového šampionátu.

Komunita ze žíněnky je skromná, někdy se až moc smiřuje s rolí „malého“ sportu. V dnešní konkurenci se tak prosazuje velice těžko. A to i v případě, že má nyní ve svých řadách muže se schopnostmi superhrdiny. Asi i proto dosud bydlí český titán v malé garsonce nad tělocvičnou v hale na pražské Folimance a odkládá si prémie za úspěchy do foroty, aby za ně jednou mohl postavit rodinný dům.

Je jasné, že Krpálka tenhle stav věcí mrzí. Vždyť je bez nadsázky stejným skvostem jako japonský meč katana z dílny Hatoriho Hanza ve filmu Kill Bill. Stala se z něj dokonalá zbraň, ale pokud jde o ocenění jeho práce, dostává se mu podobného zacházení jako kudličce z vietnamské tržnice.

Z toho, jak se pokorný obr chová, je ale patrné, že by neměnil s těmi, které podpis jedné smlouvy zajistil do konce života. Jakkoliv to může znít lacině, díky tomu, co dělá, získává něco víc.

Judo není jen sport, ale také životní cesta. V doslovném japonském překladu „jemná cesta“ – pozvolná, přirozená, nenásilná. Pokud jste viděli zápasy české hvězdy na světovém šampionátu, mohly vám jeho výhry, kdy zahazoval a zalehával soupeře, připadat snadné. Přitom šlo o více než těžkou práci.

Jenže Krpálek v pouhých 23 letech ukázal krásu a nejspíš i hlavní princip juda. Stal se nejen šampionem se silným tělem. Potvrdil rovněž, že je mistrem svého oboru se správně ukotvenou, koncentrovanou a nerozházenou myslí. Bezprostředně po triumfu se nevynášel do nebes. Spíš si přál, aby jeho cesta a vývoj dál pokračovaly tak dlouho, jak to jen půjde.

Výsledkem tohoto stylu uvažování je, že Krpálek dominuje judu a judo dominuje tělu, mysli i duši Krpálka. Je evidentní, že přesně takhle to má být.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud