František Prachař
29. listopadu 2015 • 23:20

Kličkova nečekaná prohra? Šance, aby se box v těžké váze změnil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boxer Vladimir Kličko prohrál. Nečekaně, ale zaslouženě. Pro těžkou váhu, která má po téměř dvanácti letech nového šampiona, je to dobře. Nový muž číslo jedna Tyson Fury toho v ringu překvapivě předvedl víc. Využil své výšky 206 cm a naplno odhalil slabiny slavného soupeře. Teď ho ale čeká těžší úkol. Coby král musí vtisknout své kategorii novou tvář, po níž je poptávka.



Dobrý pohyb, rychlost, nepředvídatelnost. Schopnost předvádět vše celý zápas. Zásluhou těchto atributů se stal boxer Tyson Fury novým a do značné míry senzačním mistrem světa v těžké váze. Dnes už bývalý superšampion Vladimir Kličko na něj nestačil, protože nic z výše zmíněných dovedností neměl.

Výsledkem je konec éry, která měla mnoho symbolů. Neporazitelnost dlouhou 11 a půl roku. Dominantní sérii v podobě 18 obhajob v řadě. Drtivou přední ruku s průrazností ocelové koule.

Ukrajinec si určitě zaslouží označení legenda. V době největší slávy převyšoval soupeře o tolik tříd, že nemusel předvádět téměř nic. V zápasech jel na půl plynu a jeho výkony byly nudné. Až to velkou část boxerské obce iritovalo.

Kličko uznal šokující porážku. S Furym už mluví o odvetě
Video se připravuje ...

Tahle doba je, zdá se, pryč. Kličko padl, protože se ve 39 letech přestal vyvíjet a narazil na inteligentního protivníka, který si toho všiml. Navíc se nebál a taktiku skryl za předzápasové provokace. V boji pak prokoukl vyčkávací strategii a ztrestal hru na jistotu. Fury našel recept a svět uznal jeho triumf. Včetně samotného soka.

Vypadá to jako konec, jenže musí to být začátek. Start proměny těžké váhy.

Kličko sice profesorským pojetím boxu vytvořil zcela nový kult, ale rovněž zabil drama. I Fury ho dostal hlavně díky tomu, že ve vzájemném měření sil přebral jeho strategii. Využil výškové převahy a delších paží, nepustil si soupeře k tělu, a jakmile hrozil ten pravý souboj, skončilo vše klinčem a jelo se nanovo.

Touha v boji riskovat, kombinace přesných úderů, snaha soupeře poslat za každou cenu k zemi. Tohle chybělo. Zatím. Nová britská hvězda má možnost nastavit nové pořádky. Už proto, aby poutal pozornost něčím jiným než tím, že dostal křestní jméno Tyson po vzoru muže, na jehož knockouty se bude vzpomínat i za sto let.

Aby Fury vynikl, musí být atraktivní a napínavý. Podobně jako aktuální hvězdy lehké a střední váhy Pacquiao, Golovkin, Alvarez, Gonzáles či Lomačenko. Tedy úplně jiný než Kličko. Jinak bude těžká váha stále nostalgicky vzpomínat na zabijáky minulých generací.

V posledním duelu nový držitel pásů WBO, WBA a IBF ukázal, že se ve 27 letech umí dokonale přizpůsobit, aby vynikl.

V plánované odvetě, s níž obě strany pro rok 2016 počítají, už půjde o to, aby dominoval, měl instinkt lovce a šel po knockoutu. Jinak se může stát, že se nic nezmění a starého Klička vystřídá „nový Kličko“.

Čili další obrovský chlap, jehož přísně účinný a efektivní styl bude postavený na tom, že neumožní bojovat soupeřům. Pro milovníky boxu by to nebyla dobrá zpráva. I kvůli faktu, že by se autor této strategie jmenoval Tyson…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud