František Suchan
9. dubna 2014 • 12:09

Aféra kolem hokejové Slavie? „Růža“ svému kritikovi nahrál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Richard Benýšek je bezesporu velmi schopný byznysmen. Ovšem zhruba roční působení ve vedení hokejové Slavie těžce nezvládl, byť nelze namítat nic proti tomu, že do ní vložil značné prostředky ze svého. Ono nezvládnutí spočívá v zásadním nepochopení fungování hokejového celku, zvlášť v Česku, a hrozivé komunikaci směrem k hráčům a fanouškům – zákazníkům, což vyvrcholilo jeho včerejším vystoupením plným útoků na Vladimíra Růžičku a veřejně vyřčených slov jako „kreténi“, „nasere“, či „do prdele“.



Benýšek končí jako smutná postava příběhu. Ať už za jeho konáním stojí prostý fakt, že vlastnictví hokejového klubu, a zvlášť Slavie ve specifickém pražském prostředí, je větší černá díra, než čekal a než si dopředu nedostatečně zjistil, nebo je jeho motivace spletitější.

Má totiž pověst kvalitního „čističe firem“ a v té souvislosti se spekuluje, že měl Slavii odstranit z O2 Areny, kde má smlouvu do roku 2024. Tak, aby v největší aréně v zemi – která i díky jeho vedení začíná konečně pořádně fungovat – nepřekážel hokejový klub, z něhož moc nekape, výnosnějšímu nájemci, který může přijít z KHL. Toto je ovšem už celkem divoká konstrukce.

Ať je to, jak chce, příkrému podnikateli nahrál sám Růžička. Když Benýšek svým svérázným způsobem prohlásil, že „Růža má tendenci do všeho kecat,“ měl pravdu, tohle se v hokejových kruzích ví. Ano, naganský kapitán byl úžasným hokejistou a je bez přehánění geniálním trenérem, s nímž jsou spojeny veškeré (!) úspěchy Slavie za posledních dvacet let, ale je taky nezpochybnitelné, že za současný stav klubu na ekonomickém poli nese zodpovědnost. Proto, že má rád, když může o všem rozhodovat, čímž si třeba rozházel řadu vlivných lidí, s nimiž odešly peníze.

Benýšek využil Růžičkových chyb, byť poněkud neobratně. Protože zpochybňovat jeho slávistické srdcařství? Slabý argument. Ano, šlo o prostředí, kde měl dlouho absolutní moc a nadstandardní plat, ale zároveň mohl dávno vydělávat mnohem větší ranec jinde… Kdo je jednoznačným poraženým současné situace, to je Slavia. Že by se teď našel blázen, který do ní vrazí peníze, se nezdá reálné. To spíš prodlužující se nečinnost skončí odprodejem extraligové licence a přesunem do Edenu.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud