František Suchan
28. února 2015 • 07:17

Boleslav už zalátala chyby minulosti. Postup je jen začátek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zelená tu už značí cestu vpřed, jako na semaforu. Nikoliv nevábnou bažinu barážových starostí. Barevný nádech boleslavského hokeje změnil svůj význam, vždyť od dob Vsetína neměla extraliga nováčka, který by byl schopný hned seriózně trápit elitu.



I když, nováčka… Ona Boleslav tak úplně nováčkem není. Spíš je to poučený průšvihář výběrové třídy, který se dřív ne a ne poučit z chyb, které sekal v začátcích svého studia nejvyšší tuzemské hokejové univerzity.

A tak zůstal po škole. Trochu déle, pravda, celé dva roky, aby dospěl a na pátý pokus zazářil. Konkrétně, aby utekl nepopulární prolínačce mezi extraligou a první ligou, ba co víc, ukázal, že i v Boleslavi se dá hrát hokej, který má říz a baví.

Klub z města Škodovky teď nebude po sedmi letech hrát baráž, což je samo o sobě událost. Historická sezona, která navrch vygraduje v nečekaném play off, značí, jak moc se tahle značka od svého předchozího působení v nejvyšší soutěži (2008-12) posunula. Paniku a překotnost vystřídaly rázné kroky. Když se nahromadilo pár porážek, vyhodnotily se důvody. Ne, že se zběsile vyhazovali trenéři, aby je nahradili jiní, horší. A když nastaly neshody uvnitř vedení, vyřešily se tvrdě, v tomto případě odchodem sportovního manažera Luďka Bukače, jehož styl jednání nedělal v klubu dobré klima…

Byl to Bukač, kdo položil základy úspěšného týmu, avšak v mnohých ohledech bylo třeba je později lehce přestavět. Neduhy zdatně zalátal narychlo angažovaný protřelý šíbr Jaromír Látal. Tento krok, původně vzbuzující údiv, se ukázal jako možná nejzásadnější posílení.

To Látalův zavařený telefon obsadil nejisté brankoviště Martinem Růžičkou, někdejším Haškovým žákem, který tak moc toužil dokázat, že loňská hrůza bída v Chomutově vážně neměla co dočinění s jeho schopnostmi, že Boleslavi haldu bodů jednoduše vychytal.

Díky Látalovi se mužstvo bez prvoligové farmy vypořádalo i s vydatnou porcí zdravotních trablů klíčových členů sestavy. Taky ho vyztužili na první pohled nenápadní defenzivní pracanti Kočí s Holubem, nebo veterán Kašpařík, který vyhraje důležité buly snad i vidličkou od večeře.

Přesně tohle bylo třeba. Detaily.

Boleslav totiž základ má. Může se opřít o příkladné tahouny v čele s mazáky Výborným a Brošem, má výtečné, úspěchy prověřené trenéry i obětavé lidi, starající se o pohodlí týmu, kteří mají kabinu jako svoji rodinu. V čele stojí vizionář s rozhledem po hokejovém světě, tak trochu mimochodem zároveň i jeden z nejspolehlivějších kanonýrů současné NHL (spolumajitel Radim Vrbata, aby bylo jasno), a navrch jsou v Boleslavi peníze, finanční zázemí, umožňující sestavit konkurenceschopnou soupisku.

Místenka do předkola play off 2015 je tak pouze začátek. Teprve teď se ukáže, jakým směrem se organizace opravdu vydá. Poprvé po dlouhé době totiž může hokejistům na trhu nabídnout s předstihem víc než jen nejistotu, nemusí sahat po pozdním sběru volných hráčů.

Je tohle všechno jen jen zlatá aura otce a syna Výborných, nebo skutečný začátek budování stabilního klubu s rodinnou atmosférou, ale vysokými nároky? Uvidíte v dalších dílech seriálu zvaného extraliga, v němž BK už neznamená „barážový“ klub.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud