František Suchan
31. března 2015 • 21:13

Michal Platný. Jak jeden hráč probudil malověrnou Kometu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důvod, proč Kometa bude hrát hokej letos i v dubnu, má číslo tři. Trojku totiž nosí na dresu Michal Kempný. Obránce, jemuž stačilo šest týdnů od operace ramene, než se zase pustil do zápasu. Svým odhodláním inspiroval reprezentační zadák i zbytek týmu, ten ani za téměř beznadějného stavu nic nevzdal.



Že je to přehnané? Že hráč, který nezaznamenal ani bod, nevystřelil na branku a v bilanci plus minus je na nule, nemohl tak zahýbat výkonem mužstva?

Ale mohl.

Už jen Kempného oznámení, že kašle na opatrnost a jde do boje, muselo do brněnské kabiny napumpovat vydatnou dávku opětovné chuti do hry. To bylo ostatně vidět hned na startu čtvrtého zápasu, který Kometa rozjela tak, jak se čekalo už v pondělí. Zatímco po třetím dílu série jste v pohledech brněnských hráčů mohli spatřit nejvíc ze všeho zmar, už v úterý na dopoledním rozbruslení jim zase nescházela jiskra.

Zažehli ji i díky ujištění, že parťák, o něhož se v sezoně tolik opírali, do toho zase půjde s nimi.

Přínos Michala Kempného, jednoho z absolutně nejlepších beků extraligy, totiž není k nalezení pouze ve statistickém výpisu. Stačí se mrknout pouze na čas, který stráví na ledě. Včera, měsíc a půl po svém – pro hokejistu dost vážném – zranění, zvládl 22 a půl minuty, tedy obrovskou porci. A nebylo vůbec poznat, že by v něčem ztrácel, zaostával, uhýbal nebo se šetřil.

Hrál s přehledem, jak je u něj poslední dobou velmi dobrým zvykem. Už jen zjištění, že máte v zádech chlapa, na něhož je spoleh, dodá týmu klid. K tomu přidejte klid v rozehrávce, sílu u mantinelu a víte, že si můžete dovolit zase o něco víc, protože ten, který bývá běžně na ledě ob střídání, když o něco jde, je opět tady. Máte jistotu, že pomůže.

Druhý faktor Kempného návratu? Když se může přetrhnout on, aby nastoupil i za stavu 0:3 v sérii, proč bych já nemohl udělat taky něco navíc, ještě se vyždímat? Spoluhráči znají bolest jako čert, která se rozleze po rameni, když se v něm pochroumají vazy. Jakmile pak jejich zraněný kolega žadoní po doktorech, aby mohl zase do výstroje, vědí, že to vyžaduje pořádně zaťaté zuby.

Kometě v sérii s Litvínovem dosud chyběly drobnosti, aby měla před pátečním pátým zápasem lepší pozici. Kempný je jednou z nich. Faktorem, který může zdánlivě rozhodnutý souboj ještě notně natáhnout.

A do toho všeho si Vladimír Růžička může napsat do svých plánů pro mistrovství znovu jméno, s nímž už možná ani tolik nepočítal…

MATCH OVERVIEW LEGACY
31. 3. • 17:20
HC Kometa Brno
HC Kometa Brno
4:1
ONLINE
31. března
17:20
HC Verva Litvínov
HC Verva Litvínov
Góly

Domácí: 09:06. Zohorna, 26:18. Malec, 39:36. Burian, 58:50. Káňa

Hosté: 34:36. Petružálek

Sestavy

Domácí: Čiliak (Falter) – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Kováčik, Malec, Kuboš, Hájek – Káňa, Čermák (C), Ton – Burian, Koreis, Vondráček – Hruška, Zohorna, Honejsek – Dočekal, Wasserbauer, Mrázek. Trenér: Vladimír Kýhos.

Hosté: Francouz (Petrásek) – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Gula, Sklenička, Pavlík, Kokeš – Lukeš, Hübl, Jánský – Ručinský, Hanzl, Petružálek – Trávníček (C), Gerhát, Martynek – Jurčík, Piroš, Majdan. Trenér: Radim Rulík.

Rozhodčí

Robin Šír, Vladimír Šindler – Tomáš Brejcha, Petr Charvát

Stadion

DRFG Arena

Návštěva

7200 diváků

SESTŘIH: 4. semifinále play off, Kometa - Litvínov 4:1
Video se připravuje ...
Vymíchal, ale neproměnil. Neúspěšné trestné střílení Tomáše Zohorny
Video se připravuje ...
Horké hlavy. Ručinský a Čermák se do sebe pustili dvakrát
Video se připravuje ...
Ani na střídačce není bezpečno. Puk způsobil útočníkovi Komety krvavé zranění
Video se připravuje ...
Zohorna odčaroval Francouze. Kometa po jeho střele vedla 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud