Hynek Preisler
16. února 2016 • 11:43

Peltův ligový start s Horníkem? Jablonec vyhrál jako Pyrrhos

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takhle nějak asi funguje proslulý zákon schválnosti. Šéf Jablonce Miroslav Pelta přibral v zimní pauze do svého týmu Ivana Horníka, což byl vzhledem k minulosti kontroverzního funkcionáře dost rozporuplný i odvážný krok. Obzvlášť v Jablonci, jehož majitel je ve zcela nestandardním střetu zájmů jako šéf klubu a předseda fotbalové asociace zároveň, a jehož tým na podzim dal pět gólů z penalt.



A co na Střelnici vzhledem k image klubu rozhodně nikdo nechtěl, to se stalo hned při první možné příležitosti v zápase s Jihlavou. Ivan Horník při obnovené premiéře na prvoligové scéně sledoval, jak sudí Ondřej Lerch nejprve vyloučil Vladimíra Kukoľa, ve druhém poločase pak poslal do kabiny předčasně i Jiřího Krejčího a za faul na Stanislava Tecla nařídil pokutový kop, který sám postižený proměnil a Jablonec vyhrál 2:0.

Dvě vyloučení a penalta za jeden zápas, to se ani v českém, někdy divokém fotbale nestává až tak často. A ve spojení „cinklého“ Pelty a „Ivánka“ Horníka je to poměrně výbušný mix. Ostatně většina fanoušků měla také hned jasno, stačilo se mrknout na diskuze či sociální sítě (byť anonymním hlasům netřeba přikládat velkou váhu). Je to tady, ligu s Horníkem snad ani nemá smysl hrát, psalo se třeba.

Tohle je dost nespravedlivé vnímání, protože třeba první a možná i klíčové vyloučení bylo naprosto v pořádku a sudí ani neměl jinou možnost než ukázat Kukoľovi červenou kartu. Vše ostatní by bylo špatně.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Jihlava 2:0. Hosté dohráli o devíti
Video se připravuje ...

Docela by mě hodně zajímalo, co se Horníkovi asi honilo hlavou. Po zápase s ním možnost mluvit nebyla, takže nezbývá než si domýšlet. Dost možná i něco ve smyslu, že tohle hraje „mediálním mr***m“ do karet... Však to také jablonecký útočník Stanislav Tecl po zápase v jedné odpovědi naznačil. „Je mi jasné, co teď asi opět vypukne. Ale zase na druhou stranu si myslím, že kdo se na to podívá, tak si asi udělá obrázek sám, že to nebylo nějak sporné. Fauly to opravdu byly. Myslím, že by se to pískalo i na jiných stadionech.“

Jenže takhle to zkrátka, možná trochu nespravedlivě, funguje. Kateřina Neumannová také už nikdy nebude mít po zpackaném libereckém mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 při pořádání jiných sportovních akcí čistý štít, byť by měla úmysly sebekřišťálovější.

A že na tom něco je, dokládá i další věc. Kamarád před zápasem Jablonce s Jihlavou hledal kurzovou nabídku na to, zda v tomto utkání padne červená karta a zda se bude kopat penalta. Jako u jediného zápasu takovou možnost na vsazení nenašel... Náhoda? Důvody můžou být jakékoliv, ale oné sázkové kanceláři se to vyplatilo. Vysočina totiž opravdu přišla o dva hráče a navíc čelila pokutovému kopu.

Jablonec sice vyhrál důležitý zápas, ale troufám si tvrdit, že to je takové malé Pyrrhovo vítězství. To totiž označuje vítěze, jehož pozice se paradoxně zhoršila. A to po Jihlavě platí i pro pověst Jablonce. Byť v tom tentokrát klub může být i nevinně, může si za to sám.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud