Hynek Preisler
19. srpna 2016 • 18:13

Trpišovský jako Mourinho. Zachránil Sýkoru, ale trest ho asi nemine

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začnu hned tím, že jsem si vědom toho, že to srovnání je malinko přitažené za vlasy, ale nemůžu si pomoci. Když jsem v Larnace u liberecké střídačky viděl konflikt Jindřicha Trpišovského s Joanem Tomásem, po kterém francouzský sudí Ruddy Buquet českého trenéra poslal na tribunu, a samozřejmě jsem si ho pak pouštěl i ze záznamu, chtě nechtě jsem si vzpomněl na Josého Mourinha.



Proč? Je to jednoduché. Současný kouč Manchesteru United je známý mimo jiné tím, že pozornost často strhává na sebe, čímž výrazně ulehčí svým hráčům. Nevím sice, do jaké míry to u něj občas jsou jen pouhé výbuchy emocí, vím však, že Mourinho není blázen a většinou přesně ví, co dělá.

A teď Trpišovský. V 81. minutě za stavu 1:0 pro Liberec ochránil Jana Sýkoru, jednoho z nejlepších hráčů na hřišti, od velmi pravděpodobné červené karty. Liberecký univerzál totiž měl již jednu žlutou kartu a druhou měl dostat za nesportovní chování, když strčil do hráče kyperského týmu Joana Tomáse.

Trpišovský se přimíchal do následné strkanice, ve které dotyčného hráče nejspíše odstrčil. Hned po zápase přiznal, že chtěl zabránit větší mele a zachránit tak Jana Sýkoru od vyloučení.

To se mu, nutno přiznat, že z velké části i díky štěstí, neboť sudí na trest pro Sýkoru posléze jaksi zapomněl, s čímž mohl těžko kouč Slovanu kalkulovat, povedlo. Ale výsledek je ten, že Sýkora utkání dohrál a k dispozici bude i v náročné odvetě. Navíc mám pocit, že vykázání trenéra Severočechy ještě více semklo.

V odvetě však pravděpodobně na lavičce Jindřich Trpišovský nebude. UEFA možná bude po zásluze trestat. Záleží na zápisu rozhodčího a zprávě delegáta. A jelikož potrestán byl pouze Trpišovský, hráč Larnaky nebyl ani napomínán, lze se domýšlet, že více se v očích arbitrů provinil Čech. Možná je také podmínka.

Ztráta Sýkory by však byla velkým oslabením. A jelikož jedna z oblíbených frází fotbalistů říká, že v současném fotbale rozhodují maličkosti, byl to povedený tah, lze-li to tahem tedy vůbec nazývat. Ale proč ne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud