Ivan Kopecký
16. srpna 2017 • 19:11

Sparta nemá vůdce smečky, proto v Liberci ztratila zápas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že Sparta nedokázala vyhrát v Liberci, přestože vedla 1:0 a hrála proti devíti? To je sportovní tragédie. Tak silnému mužstvu, jako je Sparta, se taková věc stát nesmí. Vést proti devíti hráčům, to má být situace, kdy je to naprosto rozhodnuté. Když branku nedám, žádnou nesmím dostat. A když jednu dostanu, musím vstřelit další. Na hřišti musí být jasná převaha mužstva, které má jedenáct hráčů.



Když to bylo 1:0 a Liberec měl dva vyloučené hráče, říkal jsem si, že už je to jasné, že dostane další tři góly. Přiznám se, že ve své kariéře jsem něco podobného nezažil, aby takhle posílené mužstvo takto vyhořelo, opravdu si to nepamatuju.

Vidím za tím hned několik věcí. Už podruhé udělal hrubou chybu brankář. Jak v prvním kole s Bohemians, tak teď v Liberci brankář vyrazil střelu, kterou asi měl chytit, nebo ji vyrazit do jiného prostoru. Ne takto těsně před sebe. To jsou věci, které brankář udělat nesmí. V tomto podle mě udělala chytrý tah Slavia, když vzala zkušeného vychytaného brankáře. Laštůvka takovou chybu asi neudělá, takhle nešťastně před sebe střelu nevyrazí.

To je jedna z věcí, která by se asi stát neměla. A i když se stane, je to jen jedna chyba, stále hrajete proti devíti. Dále se však nemůže stát, aby se nechal hráč za takové situace vyloučit. Liberec vstřelil v devíti lidech branku, a navíc hrál tak ofenzivně a dobře, že se ještě nechal hráč Sparty vyloučit.

Vždycky jsem říkal i v kabině, že fotbalisti musí být smečka vlků a každá smečka musí mít svého vůdce. A ve Spartě nevidím nikoho, kdo je vlastně na hřišti oním vůdcem a kdo tam rozhoduje. Když nastoupí Rosický , měl by mít tuto úlohu on. Když tam ale není Rosa, kdo mužstvo vede ve Spartě za vítězstvím? Nevidím to tam. A potom dojde k tomu, že nastane taková věc, která se prostě stát nemůže.

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:1. Domácí vyrovnali v devíti!
Video se připravuje ...

Proti devíti lidem si nevytvořit ani jednu pořádnou gólovou šanci? S takovými fotbalisty? To mně prostě hlava nebere. Když už se stane, že vyrovnají v devíti a ještě docílí oslabení soupeře vyloučením Čiviče, tak musím mít zkrátka na hřišti gólové hráče. Třeba já bych za této situace, byť to hodnotím až po utkání, nevystřídal Lafatu a nechal bych ho tam, stejně jako Janka. Prostě nechat tam gólové hráče a vytvořit si tlak.

Jsem bytostně přesvědčený o tom, že Janko s Lafatou by tam druhý gól dotlačili. Lafata má kondici výtečnou a stále je gólový a znamená nebezpečí. Janko vyhraje nějakou hlavičku a Lafata to do brány dotlačí. Takové bijce v šestnáctce jsem v zápase postrádal.

Ale podstatné je, že na hřišti Sparta nemá vůdce smečky. Smečku řídí v kabině trenér, ale na hřišti musí být někdo, že když něco zavolá, tak to musí platit a hráči kolem to musí dělat.

Lafata? Myslím, že takový není. Většinou takové pokyny vychází odzadu, od brankáře, od stoperů nebo i středního záložníka, to jsou typy hráčů, které to dirigují a usměrňují odzadu, kteří mají hru před sebou, kdežto Lafata ji má za zády. Rosický je ideální typ, i když si myslím, že je to taky hodný kluk a že není takový ten vysloveně typický vůdce.

Takového Sparta ve svých řadách nemá, a proto došlo k malé fotbalové tragédii, pro vyspělé mužstvo. Sparta to ještě vychytané nemá.

Góly

Domácí: 63. Breite

Hosté: 27. M. Frýdek

Sestavy

Domácí: O. Kolář – Coufal (C), Karafiát, Kúdela, Kerbr – Breite, Folprecht (89. Voltr) – Malinský (46. Graiciar), Ševčík, Mikula – Potočný.

Hosté: Koubek – Zahustel, Mareček, Štetina, Civič – Mandjeck, Sáček (66. Rosický) – Biabiany, M. Frýdek, Ben Chaim (80. Janko) – Lafata (C) (72. Josef Šural).

Náhradníci

Domácí: Hladký, Knejzlík, Machuča, Bosančić, Graiciar, Voltr, Blažek

Hosté: Dúbravka, Karavajev, Plavšić, Rosický, Mavuba, Janko, Šural

Karty

Domácí: Kúdela, Kerbr, Kúdela, Kerbr, Coufal

Hosté: Sáček, Mandjeck, Ben Chaim, Civič, Civič

Rozhodčí

Zelinka – Hrabovský, Vlček

Stadion

Stadion U Nisy, Liberec

Návštěva

9 800 diváků

Trenér Sparty Praha Andrea Stramaccioni
Trenér Sparty Praha Andrea Stramaccioni

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Zelinkovi se zápas Liberce se Spartou vymkl z kontroly
Video se připravuje ...

LIGA NARUBY: pusa pro Ben Chaima, docent Hušbauer a zidanovka proti Baníku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud