Ivan Kopecký
30. srpna 2017 • 14:39

Je tu špatný skauting. Přicházejí hráči volní, ale ne kvalitní. Chybí jim motivace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Viděl jsem Slavii proti APOELu, viděl jsem Spartu v Brně. A tak mě napadá - kdo zadává skauting v našich klubech? Ptám se, protože si myslím, že se to dělá špatně a že do klubů přicházejí hráči, kteří sice mají jméno a byli volní, ale už nemají kvalitu. Nikdo se pořádně neptá, proč byli volní. Obávám se, že v českých klubech nemají dostatečné informace. 



Je důležité znát jejich výkonnost, sledovat je dostatečně dlouho, mít perfektní znalosti o jejich zdravotním stavu. Taky je zásadní si uvědomit, že se jedná o hráče na konci kariéry, kteří už postrádají ambice. Je prostě pravdou, že fotbalista si v takovém věku už přichází hlavně vydělat. Ono se to nerado poslouchá, ale je to tak. Jen to nechce nikdo slyšet.

To všechno je zodpovědnost lidí, kteří mají na starosti skauting, protože trenér všechno nemůže sledovat. Teď mám tedy spíš na mysli českého trenéra, protože ve Spartě to tentokrát bylo jinak. Trenér je znal, znal jejich výkonnost, aspoň doufám.

Když to není dobře provedené, najednou trenér zjistí, že naši kluci jsou lepší než noví z ciziny. A nemá cenu si nalhávat, že takoví hráči přicházejí proto, aby byli tahouny, osobnostmi. Nic jiného se od nich čekat nesmí. Oni nemůžou být řadovými fotbalisty. Jenže když se nedaří, tak se pak stane, že z toho panuje divný pocit.

Naši hráči se dostávají do pozice, že se s nimi nepočítá, což těžce nesou, jako teď vidíme u Frýdka. Jsou tam nějaké nejasnosti. A přijdou další mladí, kterým se to nebude líbit, protože to ohrožuje jejich výkonnost a růst. Navíc tím samozřejmě utrpí náš nároďák.

Skauting je prostě strašně důležitý a u nás zůstává v plenkách. Ve velkoklubech se takové přehmaty nemohou stát, tam si většinou nevezmou hráče staršího pětadvaceti let. Ty chtějí výkonnost a případně ještě následně vydělat. To se u posil mířících do české ligy říct nedá.

Zatím mluvím o Slavii a o Spartě, které vzaly nevysledované hráče bez formy. Máme tu tři silné kluby, kromě těchto dvou ještě Plzeň, a jeden z nich bude mistrem. Plzeň se poučila z loňského roku, kdy vzala Ivanschitze. Myslím, že teď už nevezme hráče, kterého nemá vysledovaného. Nyní přišli vyzkoušení Kolář , Řezníček, Bakoš, všechny je znají.

U Slavie a Sparty se ukáže síla trenéra. I to, jakou má pozici v klubu. Třeba na Jardu Šilhavého podle mě tlačí, aby posily stavěl, a já jsem zvědav, jestli si prosadí svou myšlenku a raději dá lepšího našeho hráče než cizího. A zase platí, že u Sparty to je jiné, protože Andrea Stramaccioni si své posily přivedl sám. Jedenáct nových hráčů, o kterých si myslím, že je znal. Akorát výkonnost není na takové úrovni, jakou si představoval. Proto bude mít daleko těžší pozici než trenér Slavie.

Další věcí, kterou je potřeba zmínit, je vliv na kabinu. Dělá to v ní nepořádek. Třeba teď jsem sledoval Spartu - byla tam standardka a u ní stáli tři čeští hráči a domlouvali se, jak to provedou, Neviděl jsem žádného cizince. Čeští fotbalisti najednou cítí, že jsou lepší než cizinci za velké peníze, a to všechno může ovlivňovat pohodu v šatně a mužstva jako celku.

A nakonec, starším hráčům z ciziny taky chybí chuť rváče. Mladý kluk to bere jinak než ten, který má vrchol za sebou. Ten se tak nepřipraví. Podcenění, nevyhecování tam určitě je. To se trenér může zbláznit, ale do varu ho dostane jenom těžko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud