Ivan Kopecký
19. září 2017 • 14:24

V derby se ukázalo, jak kluby posílily. Slavia z toho vychází líp

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před derby jsem ve Sportu tipoval, že Slavia neprohraje – a stalo se. Slávisté vyhráli zaslouženě: byli důraznější, díky výškové převaze kralovali ve vzduchu a těžili z každého centru. Sparťanský trenér Andrea Stramaccioni sice postavil hráče, kteří jsou dobří na míči, ale ani to Letenské nezachránilo. Selhali jako tým, nemůžu pochválit nikoho z nich. Zvládli sice předchozí zápas s Karvinou, zato v derby se za 90 minut nedostali do jediné gólové šance. Navíc se mi zdálo, že v některých fázích zápasu byli pomalejší než soupeř.



Klíčem k vítězství v derby byly dva hlavní faktory. Pevná defenziva Slavie a jedovatý Škoda na hrotu. K té obraně: stopeři Deli s Jugasem zahráli svůj standard, jen Bořil to na pravém kraji trochu přeháněl s tvrdostí. A Škoda? Zase se ukázalo, že když dostává kvalitní centry, má soupeř problém. Neotrávil ho ani neuznaný regulérní gól, hladově si šel za dalším. To je ono!

Slávisté neprohráli už 33. ligový zápas za sebou a vyrovnali český rekord Sparty, přesto mají pořád na čem pracovat. Podle mě jim zůstávají v sestavě dvě hluchá místa: střední záložník Rotaň bývá neviditelný a v derby mě zklamal i Van Buren na pravé straně pod hrotem. Na konci srpna dal dva góly Boleslavi, ale teď mi připadá nevýrazný.

Před derby se hodně mluvilo o Tomáši Rosickém, ale ani on Spartu nespasil. Čekal jsem, že to bude mít těžké. Víte proč? Potřebuje kolem sebe hráče, kteří budou úspěšní v osobních soubojích a dělat Rosovi místo, aby vynikly jeho kombinační schopnosti, jenže to se v derby nedělo. Upřímně, od Rosického nemůžete čekat zázraky. Pořád je to vynikající hráč, jenže po dlouhém zranění se teprve musí dostat do herní pohody. Chceme po něm moc, musí mu pomoct i spoluhráči. Teprve pak může naplno ukázat svůj přehled, geniální přihrávku a další kouzla.

Sparťanská desítka byla v Edenu zvadlá, místo ní kralovala desítka slávistická – Josef Hušbauer . I na něm se ukazuje podivná přestupová politika Sparty, loni v zimě odcházel z Letné jako nepotřebný. Nemluvím jen o hotových hráčích, vždyť kolik mladíků, které Sparta vychovala, nedostalo šanci v áčku a teď září jinde?

Josef Hušbauer v nastavení zvýšil vedení Slavie na 2:0
Josef Hušbauer v nastavení zvýšil vedení Slavie na 2:0

V derby se naplno ukázalo, jak oba týmy v létě posílily. Slavia z toho vychází líp. Pomohla si hlavně v obraně: během sedmi zápasů v HET lize dostala jediný gól – a to ještě neregulérní po ruce olomouckého Jemelky. Mladý Ukrajinec Sobol, jenž hrál v derby na levém kraji obrany, a stoper Jugas jsou pro mě posily se vším všudy. Navíc oba jsou mladí a dá se u nich předpokládat, že je Slavia časem ještě dobře zpeněží.

Mimochodem, Jugas by se dobře hodil reprezentaci v nedávném zápase v Severním Irsku, je to typický hráč pro ostrovní fotbal. Vynikající ve vzduchu, tvrdý, nekompromisní, rychlý. Ještě musí zlepšit rozehrávku, ale už teď zraje pro národní tým.

A Sparta? V létě přivedla 11 cizinců za ohromné peníze, jenže se ukazuje, že drtivá většina z nich nedosahuje kvality českých hráčů nebo legionářů, kteří už ve Spartě byli. Kromě brankáře Dúbravky hrál v derby do konce jen Kamerunec Mandjeck, což je defenzivní záložník, který se v české lize snadno nahradí.

Problém vidím i u trenéra Stramaccioniho: divím se, jakou mu dali v klubu volnost. I trenér je jen člověk, který se mýlí, proto ho někdo musí kontrolovat a oponovat mu, ale to teď ve Spartě necítím. Komu se Stramaccioni zodpovídá? Dostal obrovské pravomoci, ale jeho tým tápe. Vize, s kterou přišel do Sparty, se trenérovi rozpadá, a těžko ji bude dávat dohromady.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 2:0. Derby rozhodli Škoda a Hušbauer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud