Ivo Pospíšil
30. září 2014 • 17:00

Prohrou MS nekončí. Hlavně, aby teď Francie nekalkulovala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Škoda. Ano, prohra se Španělkami komplikuje cestu českých basketbalistek do co nejvyšších pater mistrovství světa, ale není třeba panikařit – tahle porážka není rozhodující. Omlazený tým po dvou úvodních výhrách nad Brazílií a Japonskem prostě narazil na silnějšího soka – úřadujícího mistra Evropy. Šance na čtvrtfinále stále žije, a pokud český tým v osmifinále narazí na Kanadu, bude ještě větší. Jenže tu je jedno ale...



Tři zápasy, dvě výhry, z toho prohra s hlavními kandidáty na medaili a úřadujícími mistryněmi Evropy. České basketbalistky končí v základní skupině na MS druhé, a byť proti Španělsku nastřílely jen 43 bodů, o žádné ostudě nemůže být z jejich dosavadních výkonů ani řeč.

Úterní drsná lekce jim sice zavřela přímé dveře do čtvrtfinále, stále ale existuje oklika, jak se tam dostat. Přes poraženého z duelu Francie – Kanada. Jak velká bude šance na postup, záleží na tom, na koho narazí...

Český tým zatím na MS hraje to, na co reálně má, není třeba ho nijak kritizovat. Oproti stříbrnému celku z roku 2010 (což už tehdy bylo samo o sobě překvapení) přišlo šest nových hráček a nejlépe se z nich zatím prezentuje na mistrovství světa rozehrávačka Kateřina Bartoňová.

Ta přejala roli dispečerky po Haně Horákové. Je vidět, že ji angažmá ve Španělsku a Slovensku pomohlo vyrůst nejen herně, ale po osobní stránce. „Chci být lídryně,“ přiznala před startem a téhle role se na hřišti zodpovědně ujala.

Příjemným překvapením jsou i výkony její kolegyně, Kateřiny Sedlákové – vůbec absolutního nováčka v reprezentaci. Šampionát tak touhle porážkou nekončí, to nejdůležitější teprve přijde.

A pokud Francie večer nepředvede super ostudu nebo super kalkul a neprohraje (čímž by si naběhla konspiracím, že chtěla na Češky narazit a úmyslně se vyhnout té části pavouka, kde by na ně čekaly ve čtvrtfinále Američanky), porazit Kanadu je rozhodně v českých silách a možnostech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud