Ivo Pospíšil
23. listopadu 2014 • 20:15

Nejvíc výher, nejvíc bodů. Hamilton je zaslouženým mistrem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvěma lety ho Niki Lauda lanařil: „Přijď k nám a staneš se legendou.“ Lewis Hamilton zprvu nechtěl, byl ještě v McLarenu a dařilo se mu. Rozmyslel si to až později, když se ne a ne dohodnout na nové smlouvě. A byť ho někteří nechápali, jeho lákal Laudův argument přechodů na šestiválcové motory. Jak se ukázalo, zvolil dobře – v neděli se stal dvojnásobným mistrem světa. Zaslouženě.



Kdybyste se zeptali napříč boxy a jezdci, slyšeli byste všude to samé. „ Lewis Hamilton je letos zaslouženým mistrem světa.“ Jedenáct výher, šestnáct pódií a 384 bodů je zkrátka silný argument. Takový, před kterým se v cíli sklonil i Nico Rosberg.

Nehrálo roli, že mu v rozhodující GP Abú Zabí odešla technika, i kdyby jeho vůz fungoval správně a teoreticky by na Hamiltona po zpackaném startu zaútočil, tomu by beztak druhé místo stačilo. I proto ani Němec nespekuloval a uznal: „Ano, titul je ve správných rukou.“

Hamilton si ho zaslouží nejen za výkony, ale i odvahu, kterou demonstroval. Hned dvakrát v sezoně ztrácel na Rosberga pětadvacet a víc bodů, přesto neustoupil ze svého aktivního a agresivního stylu, který byl občas na hraně (třeba v Kanadě mu shořely brzdy).

Zatímco bylo v závodech vidět, že na trati Hamilton Rosberga uměl předjíždět, naopak to bylo spíše raritně.  Bitvu o titul navíc zvládl nejen jezdecky, ale i psychicky. Když ho při kvalifikaci v Abú Zabí dostal Rosberg pod tlak, on odpověděl senzačním startem, kdy vystřelil jako raketa a než se vjelo do druhé zatáčky, už byl pryč.

Pravda, Rosbergovi sice zbyly oči pro pláč, přesto velký respekt k jeho rytířskému přístupu, kdy chtěl dojet i se skomírajícím vozem, i když kvůli tomu dostal od Hamiltona kolo a pak ještě zašel svému týmovému kolegovi do zázemí pogratulovat. Pokud mu britští fanoušci nemohli odpustit karambol v GP Belgie, po neděli jsem si jistý, že na něj už příští rok pískat nebudou.

A Hamilton? Ten si nyní bude příští měsíce žít svůj sen a libovat si, jak to bylo správné, když před dvěma lety poslechl Nikiho Laudu, který ho tehdy lanařil z McLarenu.

Ano, tehdy nad Hamiltonovým přestupem někteří viděli, že chce jen roztáhnout křídla a zmizet z týmu, který ho sice vychoval, ale také omezoval v soukromých aktivitách. Letos bylo vidět, že Hamilton tehdy viděl ještě dál než ostatní

Třeba i pro tuhle odvahu je letošní titul v jeho rukou zasloužený.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud