Ivo Pospíšil
22. června 2015 • 14:44

Obměna neobměna, basketbalistky zažívají generační útlum

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hořký ústup pokračuje. Vloni české basketbalistky spadly do průměru na MS, letos klesly i na ME. Po Aténách, Pekingu a Londýně se další olympiáda v Riu uskuteční bez nich. Můžeme mluvit o nesplněném cíli, ale fakt, že se nedostaly ani do přímého boje o ni, je zklamání. Bez debat!



Jistě, Česko zažívá generační útlum. Pryč jsou ikony jako Hana Horáková a Eva Vítečková, jenže tak strašně na tom, co se týče hráček, nejsme. Slova kouče Blažka o obměně jsou pravdou jen zčásti. Vždyť oproti týmu, který skončil na ME 2013 šestý, chyběla v tom současném jen Petra Kulichová. A naopak hráčky jako Elhotová nebo Hanušová jsou zase o něco dál. Řada z nich má euroligové zkušenosti... A hrála nyní i tehdy zraněná Veselá. Tak špatný tým to tedy zase nebyl.

Určitě ne tak špatný, aby prohrával s Řeckem nebo se bál do poslední vteřiny o výhru s Ukrajinou. Vítězství nad Běloruskem ukázalo, že tenhle tým má potenciál - porazitelné bylo včera i Turecko. A s věkovým průměrem 27,4 jedete sotva sbírat zkušenosti. Čtvrtfinále se udolat mělo a pak se o OH rvát déle. Na vině jsou tedy hlavně chyby v důležitých momentech.

Je logické, že věty typu „Blažek ven“ zase o něco zesílí. On sám nechtěl svou budoucnost výrazně komentovat. Má smlouvu do roku 2017, tedy do dalšího ME, jež by se mohlo uskutečnit i v Česku. Zda bude s ním, nebo bez něj, musí rozhodnout jiní. Ti však budou muset také skousnout, že příští rok o vrcholnou akci, olympiádu, Češky definitivně přišly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud