Ivo Pospíšil
9. května 2016 • 20:01

Děčín ve finále? Důkaz, že i bez cizinců jsou možné úspěchy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich tažení je příjemným zjištěním. Nemusíte mít tým plný cizinců, abyste uspěli a dostali se do finále české basketbalové ligy. Filozofie s lehkým důrazem na patriotismus se basketbalovému Děčínu vyplácí a tým, v němž působí z dvanácti hráčů hned jedenáct Čechů a jeden Američan, si i letos zahraje o titul. Je to dobře nejen pro další české talenty, ale i pro samotnou reprezentaci.



Sám trenér Děčína Pavel Budínský říká: „Nemám problém pracovat s kýmkoliv, ale je pravda, že jsem také trochu patriot.“ A na jeho týmu je to znát. Severočeští Válečníci se opět dostali do finále Kooperativa NBL a znovu s výběrem, který má k dispozici jen jednoho hráče z ciziny.

Něco takového je pochopitelně příjemné sledovat (buďme však fér i Prostějovu a Pardubicím, které mají v týmu rovněž jen dva cizince). Je to důkaz, že v domácí soutěži vyrůstají kvalitní hráči a dávat jim prostor je správná filozofie, která může celý český basketbal posunout výš.

Příkladem je třeba jen Tomáš Vyoral, který je nejen synem bývalé hvězdy Vladimíra Vyorala, ale i členem širšího reprezentačního kádru, který bude v červenci bojovat o letní olympiádu v Riu.

I jeho rozvoj (nebo jeho spoluhráče Tomáše Pomikálka) může být z hlediska budoucnosti důležitý a o tom Budínský, coby bývalý reprezentační trenér moc dobře ví.

Jeho jediný Američan v týmu Nathan Carter navíc přišel až v průběhu sezony jako volný hráč, kdy Děčín potřeboval doplnit kádr po odchodu další dvojice Čechů Pavla Bosáka a Jakuba Kašy (sezonu začínal tedy coby ryze český tým).

V týmu se navíc s tímto přístupem projevuje i vedlejší efekt, a sice že hráči jako Lukáš Bažant a Filip Kroutil jsou místní odchovanci, s nimiž se zdejší fanoušci více ztotožní. Už teď je tedy třeba jisté, že se jedno z finálových klání se bude v Děčíně určitě opět hrát, na hokejovém stadionu, tudíž se nabízí šance atakovat loňský rekord 4850 diváků v hledišti.

Aby tedy v Česku dál vyrůstali noví talentovaní hráči, je přesně podobný přístup potřeba: aby čeští mladíci dostávali v domácích klubech šanci a jejich sport získával čím dál větší popularitu.

Děčín už druhý rok po sobě ukazuje, že to jde…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud