Ivo Pospíšil
16. května 2016 • 13:30

Šestky jsou o psychické pohodě. Tu Veselý ve finále neměl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být jeden z jeho největších zápasů v kariéře, ale místo toho se v něm protrápil na střídačku, z níž se pak už nezvedl. A jen sledoval, jak Fenerbahce Istanbul nakonec padl s CSKA Moskva 96:101 v prodloužení a on i na potřetí zůstal ve Final Four Euroligy bez titulu. Bohužel v klíčovém zápase na něj znovu vybafli staří démoni – trestné hody. Ve finále dal jen jednu šestku z deseti.



Věděl, o co jde. Jak důležitý to je zápas. „Ať budu dělat cokoliv, stejně se ta hlava vrátí k tomu, co nás čeká,“ říkal ještě před zápasem. A v něm se Jan Veselý snažil, co to šlo. Bránil, doskakoval, smečoval, hecoval… vše ale zastínily trestné hody, v nichž vyhořel.

Šestky jsou hlavně o hlavě a psychické pohodě, řeknou vám všichni. Můžete je trénovat do úmoru, na tréninku vám mohou jít skvěle, ale teprve v daném okamžiku se ukáže, jak na tom jste mentálně.

Zda si věříte nebo zda pochybujete.

Ve finále Euroligy bylo vidět, jak Veselého sebedůvěra postupně klesá. První nedal, druhý jen zlomyslně lízl síťku, pak měl další dva při nesportovním faulu… opět mimo, u pátého už mu v očích jiskřilo maximální soustředění, u osmého si už sám sobě nadával.

Fanoušci lomcovali rukama, ale snažili se ho podpořit. Prolomil to ale až desátým pokusem, což bylo zatraceně málo. A na CSKA bylo vidět, jak si z toho udělalo taktiku. Raději ho faulovat, než aby dal dva body, a on si sebevědomí na šestkách zničí sám. Až nakonec doputoval na lavičku.

V nejhorší možné chvíli se tak v něm otevřely staré rány z Eura 2013 nebo NBA, kde právě i kvůli trestným hodům neuspěl lépe. Pravda, nikdy to nebyl a nebude vyhlášený střelec trestných hodů, už kvůli tomu, že jeho herní přednosti jsou v jiných dovednostech. Po návratu do Evropy ale získal zpět ztracené sebevědomí a vedle letošní jinak parádní sezony měl třeba před Final Four procenta úspěšnosti šestek 51%.

Ve Final Four však dal celkem jen jednu ze čtrnácti – čili 7,1%

„Bude se muset přes to přenést, ukázat sílu charakteru a zkusit na to zapomenout,“ uznal například Jiří Zídek a má pravdu. Může třeba teď na nich intenzivněji zapracovat. Může lehce změnit styl střelby, postoj, cokoliv, ale především se musí dostat zpět do stavu, kdy si začne věřit.

Aby zase příště dal alespoň jeden pokus ze dvou, který by třeba včera mohl na titul stačit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud