Ivo Pospíšil
1. července 2016 • 09:25

Škrt Davida Jelínka je risk. Trenér Ginzburg snad ale ví, co dělá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při pohledu zvenčí se to zdá jako nesmysl. Zbytečný luxus, který se může jen nevyplatit. „Ale je to má volba,“ prohlásil basketbalový trenér reprezentace Ronen Ginzburg, když se rozhodl vyškrtnout z týmu pro olympijskou kvalifikaci Davida Jelínka. Zdá se, že vsadil víc na chemii v týmu, než individuální schopnosti hráče, který byl nejlepším střelcem polské ligy a pere se o NBA. 



Když po Tomáši Kyzlinkovi a Martinu Peterkovi oznámil třetí jméno, které vyškrtl z nominace pro kvalifikaci o OH, při jeho vyslovení se i trochu usmál. A přiznám se, že jsem to zprvu považoval za žert, a čekal, že ho po pár vteřinách odvolá.

Místo toho však Ronen Ginzburg začal objasňovat, proč David Jelínek, syn nejlepšího střelce v historii české ligy, top kanonýr uplynulého ročníku polské ligy a pravidelný reprezentant na posledních ME, nezískal jeho důvěru porvat se příští týden v Bělehradě o Rio.

Češi v poslední přípravě před kvalifikací na OH porazili Mexiko
Video se připravuje ...

Překvapení? Jednoznačně Risk? Také tak. „Možná, když se nebude dařit, tak někdo se za pár dní bude ptát, kde je. Ale takový je už život trenéra,“ přiznal Ginzburg. Evidentně věděl, co tou volbou způsobí, ale i tak se rozhodl do ní jít. Což svědčí o jeho přesvědčenosti.

Ten verdikt však zlomyslně nastal právě po zápase, kdy Jelínek byl s patnácti body nejlepším střelcem poslední přípravy s Mexikem a aplaudovala mu plná hala Královka. A poměrně zvláštně tak například vyznívá, že místo něj jedou hráči jako Martin Kříž či Lukáš Palyza, kteří na mezinárodní úrovni tolik zkušeností nemají.

U Ginzburga však rozhodly jiné faktory. „Nebyl s námi celou přípravu,“ přiznal ohledně Jelínka a zpětně se tak může vracet hráčův odlet do Dallasu, kde místo přípravy dal přednost try outu a snaze probojovat se do Letní ligy v NBA. Ve chvíli, kdy se tak mohl sehrávat s týmem, chyběl.

Janu Veselému to létá i proti Mexiku
Video se připravuje ...

Pohoršilo mu to u trenéra? Rozhodl se v rámci chemie týmu jasně zdůraznit priority v kabině? Možná. A možná se i snažil preventivně zakročit v případě, že by mu stejně jako vloni na Euru nemohl dávat na hřišti tolik prostoru a jemu, zvyklému na vysokou minutáž by se to třeba nelíbilo.

Na druhou stranu nemohu se ale zbavit dojmu, že je lepší mít špičkového hráče připraveného jako náhradníka, než ho vůbec nemít.

Ukáže až příští týden, zda se Ginzburg rozhodl správně. Do té doby nezbývá než věřit, že zkušený kouč, který s týmem vloni dosáhl historického maxima na Euru, ví, co dělá.

Jelínka potkal stejný osud jako Hudlera, Štajnera a Matušoviče
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud