Ivo Pospíšil
4. července 2016 • 11:47

Satoranského sen je nadosah. V zámoří na něj ale číhá těžká práce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slunný Bělehrad se proslunil ještě víc. Před startem olympijské kvalifikace se mu už plní velký sen. Tomáš Satoranský míří do NBA – do Washingtonu Wizards, jenž ho před čtyřmi lety draftoval jako 32. hráče v pořadí a nyní se s ním rozhodl podepsat tříletý kontrakt. Pro českého basketbalistu by to byl po dvou letech v Barceloně logický přesun. Byť by ho v zámoří čekala pranice o místo.



Otázky na budoucnost těsně před olympijskou kvalifikací odmítal. „Začnu to řešit až po ní. Chci se teď soustředit jen na reprezentaci,“ říkal. Jenže některé věci nenačasujete. A tak ještě před startem boje o Rio ze zámoří přilétla zvěst: Tomáš Satoranský míří do NBA.

Český rozehrávač se tak zřejmě stane čtvrtým Čechem, který si kdy v nejprestižnější basketbalové soutěži světa (Zídek, Welsch, Veselý) zahraje. Po čtyřletém čekání od draftu v roce 2012, kdy si ho Washington vybral jako 32 hráče.

Evidentně k tomu přispěly i poslední události v Barceloně. Jednak proto, že zde Satoranský za dva roky výrazně herně vyrostl. Stal se ústředním rozehrávačem nejen české reprezentace, s níž vloni urval historické sedmé místo, ale i katalánského velkoklubu.

Washington ho sledoval, a byť Satoranský podepsal na jaře prodloužení smlouvy do roku 2020 a netajil se, že je v Barceloně po životní stránce šťastný (zájem mělo údajně i CSKA Moskva, ale sem nechtěl), konec sezony nevyšel zrovna ideálně.

Nevyšel průnik do Final Four Euroligy ani titul ve finále ACB Ligy proti Realu Madrid. V obou střetech patřil Satoranský k nejlepším hráčům svého týmu, ale nestačilo to. A když se po neúspěších po sezoně pakoval trenér Xavier Pascual, muž, který ho do Barcy přivedl, možná se to zlomilo.

„Je mi líto, jak to dopadlo, protože mi seděl jako člověk i jako trenér. Spolupracovalo se mi s ním skvěle. Sám jsem mu volal a děkoval mu za ty dva roky, co jsme spolu byli. Myslím, že jsem se hodně zlepšil. Detaily, čtení hry a vůbec organizace, kterou se vyznačuje,“ říkal ještě včera Satoranský.

Byť ještě oficiálně nic říct ohledně přestupu nemůže (kvůli regulím soutěže, navíc dohoda je dosud jen ústní a čekají ho také zdravotní prohlídky a další kroky), čas na životní výzvu pro něj zdá se nadešel.

A NBA byla odjakživa jeho životním snem.

Ani zde to ale případně nebude mít snadné. Bude muset začít od znova, nehledě na to, že ve Washingtonu má na pozici rozehrávače neotřesitelné místo John Wall, k němuž přivedli nedávno i Treye Burkea.

O jeho pozici mluví i relativně nízký plat…tři miliony dolarů na rok jsou na poměry NBA podprůměrnou částkou svědčící spíše zatím o roli náhradníka.

Na druhou stranu, nějak se začít musí. A Satoranský má coby dvoumetrový rozehrávač s obrovskou dynamikou, tvůrčími schopnostmi a cílevědomostí parametry na to, aby v NBA prorazil.

Výkony v Evropě ukázaly, že je na zámoří připraven. A bude to moci dokázat už v boji o super prestižní olympijský turnaj.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud