Ivo Pospíšil
22. srpna 2016 • 00:55

Kulhavý potvrdil punc šampiona. Jen silní dokážou to, co on

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znovu prokázal, jaký šampion v něm dřímá. A hvězda svého sportu. Navzdory zraněním a silným sokům se Jaroslav Kulhavý opět dokázal parádně připravit na vrcholné akce, a byť ho na OH v Riu odstřihl od obhajoby zlata Nino Schurter, příběh českého bikera dostal i se stříbrem na krku punc výjimečnosti. Jen šampioni se umí držet na špici i po nepříjemných událostech – a tím on je.



Nikdy ho nepodceňujte. Nikdy ho předem neodepisujte. V chlapovi jako je Jaroslav Kulhavý, se totiž za všech okolností skrývá x-faktor.

Nechybělo moc a mohl se stát jediným českým olympionikem, který by obhájil zlato z Londýna. A když se včera stejně jako před čtyřmi lety proháněl v Riu po trati s Ninem Schurterem, zdálo se, že to není nemožné. Nakonec mu Švýcar přeci jen pláchl a zaslouženě vyhrál, i se stříbrnou medailí na krku se ale Kulhavý stal po čtyřech letech zase ikonou.

Ještě v březnu, necelých pět měsíců před Riem, totiž byl na operaci zlomené ruky, kterou si poranil při závodě na Kypru a i sám Schurter si myslel, že Kulhavý bude ze hry o zlato v Riu venku. Jenže to nikdo nezná jeho vůli.

Už minulý měsíc ji naznačil v Novém Městě na Moravě, kde se Švýcarem svedl vyrovnanou bitvu a stejně mu tak krušné chvilky způsobil i včera. Švýcar, který má aktuálně parádní rok, musel jet na maximum, aby Kulhavého (toho navíc trápily žaludeční potíže) setřásl. Jinak by ho nezdolal.

Jestli totiž něco českého bikera zdobí, pak je to až extrémní odolnost dřít své tělo na maximum. Podle trenéra Viktora Zapletala najel letos až 30 000 kilometrů, což je na bikera nadstandardní porce, spolupracuje i s biochemikem Emilem Bolkem, který mu stanovil nový tréninkový program a byť sám Kulhavý mluví o tom, že je to „prasárna“, on náročnou rasovinu zvládá.

Přirovnal bych to i ke stejnému zaujetí a schopnosti se kousnout, jakou má v biatlonu Ondřej Moravec. Prostě dříč od přírody. A když už ty dávky nezvládne, pak málokdo.

K tomu ho zdobí i všestrannost. Nejen, že válí v horských kolech, vyhrál i Cape Epic nebo MS v maratonu. Zvládat tohle najednou a být přitom všude na špici, to je unikát.

Navíc jeho pozice na špici nemusí vůbec končit. Byť se chystá ozvláštnit si svou kariéru závody na silnici, horská kola budou mít u něj stále prioritu a útočit na medaili by měl opět i v Tokiu.

Pravda, bude mu tou dobou už 35 let, ale jsme zase u toho…chlapa jako on nesmíte nikdy podcenit.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >> 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud