Ivo Pospíšil
2. března 2017 • 19:47

Dahlmeierová má SP ve své moci. I díky českému příletu za hranou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I trenér Zdeněk Vítek to po závodě připustil: „Asi byl znát náš pozdní příjezd do Koreje. Možná už byl za hranou.“ A málo času na aklimatizaci se projevilo i ve čtvrtečním sprintu, kde Gabriela Koukalová na Lauru Dahlmeierovou ztrácela a po 21. příčce nabrala v SP ztrátu ze 46 na 86 bodů! Je boj o Velký globus rozhodnutý? Ještě ne, ale i díky chystaným škrtům má Němka vše ve své moci.



Tohle byla pro příští olympiádu zřejmě velká zkušenost. A téma k diskutování. Nejen co se týče zkoumání tratí, ale i zvolení času, kdy do Koreje nakonec odcestovat.

Zatímco Němky byly v Pchjongčchangu už od pondělka a Franziska Hildebrandová na sociálních sítích dávala fotky s kafíčkem v ruce, Češi se tou dobou scházeli na pražské Ruzyni a měli před sebou ještě třicet hodin na cestě. Rozdílné příjezdy a rozdílný prostor pro aklimatizaci byl ve čtvrtečním sprintu chtě nechtě znát.

Gabriela Koukalová v porovnání s Laurou Dahlmeierovou nestačila a na možný „příjezd za hranou“ upozornil i trenér Zdeněk Vítek. Běhala pomaleji, střílela hůř a skončila až jednadvacátá, kvůli čemuž přišla nejen o dres lídra sprintů (před necelými třemi týdny své zlaté disciplíny na MS) ale vzrostla i její ztráta na čelo SP.

Možná až kardinálně.

„Je nedostižná, lepší než já. Ze srdce jí to přeju a nemám důvod být naštvaná. Nemá konkurenci, já už jedu spíš na druhé místo, to bych chtěla udržet,“ přiznala pak Koukalová pro Český rozhlas, a byť ještě není konec a ve hře je 360 bodů, má Němka vše ve svých rukou.

Nejen proto, že by nyní byla díky náskoku schopná slavit už závod před koncem, ale na její straně je i pravidlo dvou chystaných škrtů, jež se budou během posledního podniku v Oslu dít.

Dahlmeierová by totiž za současné konstelace odečítala dvě nuly – za absence ve sprintu a stíhacím závodě v Oberhofu, kdežto Koukalová by v tuto chvíli šla mínus dalších 32 bodů. A to za 26. místo ve stíhacím závodě v Pokljuce (15 bodů) a 24. příčku z vytrvalostního závodu z Anterselvy (17 bodů).

Suma sumárum, Němka proto prakticky nevede jen o 86 bodů, ale potenciálně už o 118, což je náskok téměř na dva závody dopředu (za vítězství je 60 bodů).

A to je ve chvíli, kdy jich zbývá do konce už jen šest a hned v tom dalším startuje Dahlmeierová z prvního místa a Koukalová z jednadvacátého... pro Němku minimálně dost luxusní pozice.

Gabriela Koukalová kontroluje pušku na závodišti v Pchjongčchangu
Gabriela Koukalová kontroluje pušku na závodišti v Pchjongčchangu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud