Ivo Pospíšil
18. března 2017 • 23:17

Proč Koukalová nepodala ruku? Češka má ve světě sílu, respekt k IBU klesl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tímhle gestem rozčeřila vody. Ne, pane Bessebergu, ruku vám nepodám, rozhodla se Gabriela Koukalová, když v pátek přebírala z ruky šéfa IBU květiny a později malý křišťálový glóbus. Tím gestem chtěla vyjádřit protest nad tím, jak norský funkcionář Mezinárodní biatlonovou unii IBU vede. Pro někoho to byl zbytečný krok. Pro někoho to bylo na místě. Ukazuje to ovšem sílu, jakou Češka ve světě má.



Je to choulostivé téma. Ne všichni se k němu chtějí vyjadřovat. O to více je ale Gabriela Koukalová v tomhle progresivní. Svým gestem, kdy odmítla podat ruku šéfovi IBU Andersi Bessebergovi při předávání cen v disciplíně sprintů vzbudila ve světě spoustu emocí.

A reakcí.

Šlo o přehnané gesto? Znevážení slavnostního ceremoniálu? Nebo vyjádření postoje a názoru ve chvíli, kdy to mělo pravou sílu a bylo na místě? Každopádně šlo o její názor a postoj, na který má ze své pozice právo.

Gabriela Koukalová je už svými úspěchy a významem osobností, která přesahuje pouhé sportovní odvětví a právě i třeba z tohoto pohledu má sílu se k podobným věcem vyjadřovat se vší vahou. Stejně jako to například činí Martin Fourcade.

Byla by však mylné domnívat se, že by to bylo gesto nasměrované cíleně proti například ruským dopingovým skandálům. Spíše jde o věc systému a obecně o gesto proti člověku, který podle jejího názoru řídí organizaci, která si (nejen) v řešení dopingových skandálů počíná s určitou liknavostí a ne důrazem, jaký by byl z jejího pohledu potřeba.

Navíc při řešení aktuálních palčivých problémů příliš nevnímá hlas samotných sportovců.

Podobné gesto ukázali už třeba závodníci v Anterselvě, když se po vyjádření exekutivy IBU zvedli, odešli z místnosti a rozhodli se naplánovat protestní pozdní start v závodě s hromadným startem, který tehdy odvrátil až příslib svolání mimořádného kongresu.

I tohle je ale třeba příklad, že Koukalová není v nespokojenosti s kroky Mezinárodní biatlonové unie sama a respekt k jejím představitelům stále více klesá.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud