Ivo Pospíšil
17. června 2017 • 21:21

Time to fall! Krach na ME naplno ukázal problémy ženského basketbalu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Time to shine neboli Čas zazářit? Bohužel, spíš Time to fall. Domácí mistrovství Evropy se pro české basketbalistky změnilo v čas pádu. Nejhoršího umístění v historii. Prezentace současného stavu týmu, který za sedm let od stříbrného MS spadl na level, kdy nestačil ani na Maďarsko a zůstal na ME v základní skupině.



Je to nevyužitá šance. Nevyužitá šance jak znovu využít plných ochozů, které běžně na ligový basketbal nechodí. Nevyužitá šance k opětovnému získání si respektu Evropy. Nevyužitá šance ukázat, že generace přicházející po Haně Horákové, Evě Vítečkové nebo Ivaně Večeřové se přeci jen nějakým směrem posunula. Jenže ne. Naopak výsledkově padla ještě níž.

Zápas s Maďarskem ukázal, jak v porovnání s minulostí stále chybí různé individuální dovednosti. Hráčkám nelze vytknout, že by nebojovaly a nervaly se, ale prostě scházely potřebné schopnosti. Um lépe zakončit, vůdcovská role, jistota, klid atd. Jak u mladších, tak i u těch starších. Samotného trenéra nevyjímaje.

Sama Hana Horáková to ještě před utkáním vyslovila: Kde ty zkušenosti mají vzít. To je pravda. Elitní evropské poháry hraje jen USK Praha. A v USK Praha české lídryně jako Vyoralová, Hanušová, či Burgrová spíše prostřídávají.

Kateřina Elhotová se po mateřské pauze zapojila až na konci sezony. Je to i odraz úrovně současné ligy, kde vyhrává jeden tým opřený o hvězdné cizinky a řeší se jen, zda v sezoně alespoň jednou prohraje nebo ne.

Nezbývá než doufat, že současná generace nastupujících juniorských hráček, která měla ve svých věkových kategoriích úspěchy, tu šanci dostane větší. USK Praha už po sezoně i vyhlásilo, že v dalším ročníku chce stavět více na mladých Češkách.

Trenéru Ivanu Benešovi se ale po takovémto umístění bude post hlavního kouče basketbalové reprezentace bránit těžko. A sám nevím, zda by to měl vůbec zkoušet...

Kia Vaughnová bojuje o míč v zápase s Maďarskem
Kia Vaughnová bojuje o míč v zápase s Maďarskem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud