Jakub Dvořák
22. ledna 2017 • 12:35

Krok, který Spartu bolí. Zrušené béčko by se s mladíky neztratilo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se před dvěma lety Sparta rozhodla, že už svůj B tým nepřihlásí do ČFL, možná ještě netušila, jak moc jí to v budoucnu bude mrzet. Tehdy vsadila na nastupující trend v podobě juniorského týmu, jako tomu bylo u ostatních prvoligových klubů. Jenže projekt, který se inspiroval u západních soutěží, nemůže týmům nabídnout, aby se zde mladí hráči dostatečně rozvíjeli bez kontaktu s dospělým fotbalem. Letenští teď zoufají nad tím, kde bude jejich mládež na pomezí A týmu a dorostu potřebné zkušenosti získávat.



Byla to chyba. To už dnes na Letné moc dobře vědí. Na neuvážený krok, kdy na konci sezony v červnu 2014 rozhodlo sportovní vedení zrušit B tým a podpořit juniorský tým, teď Sparta doplácí.

Ačkoliv sparťanský výběr do 21 let v minulé sezoně s přehledem vyhrál svoji soutěž, její herní úroveň se dorostenecké soutěži a především druhé lize vůbec nemůže rovnat.

Talentovaným hráčům, kteří přerostli dorost, ale zároveň si potřebují zvyknout na dospělý fotbal, tak zbývá jediná možnost - odejít na hostování, kde jsou pravidelně konfrontováni s dospělým fotbalem a zvykají si na tvrdší styl hry. Na čemž ale Sparta tratí, jelikož nemůže po svých svěřencích kdykoliv sáhnout a dát jim čas od času šanci.

Jako třeba v sobotním přípravném duelu s Ústím, které omlazená sestava Sparty, ve které starší hráče reprezentovali pouze David Lafata , Mario Holek , jasně přehrávala a nadělila mu pět branek. Fanoušci jenom žasnuli, jak mladíci Mustedanagič, Christian Frýdek, Havelka či Traoré kvalitou převyšovali hráče, kteří patří k průměru druhé nejvyšší české soutěže.

Sparťanský management svoji někdejší chybu přiznal a pracuje na její nápravě. Několikrát o znovuzavedení B týmu mluvil generální ředitel Adam Kotalík a v sobotu tuto otázku načal i trenér David Holoubek. Jenže rozhodnutí, které před dvěma lety vedení udělalo, bude klub něco stát. Pokud by chtěli Letenští nyní znovu přihlásit „béčko“, museli by začít až od divize.

Což je pro Spartu obrovská škoda. V sobotu totiž mládež vypiplaná na Strahově ukázala, že by se ve druhé lize rozhodně neztratila. Při pohledu na to, jakým stylem cvičila s Ústím, by klidně mohla hrát v horní polovině tabulky.

Néstor Albiach se proti Teplicím trefil poprvé v dresu Sparty
Néstor Albiach se proti Teplicím trefil poprvé v dresu Sparty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud