Jakub Dvořák
19. února 2017 • 21:24

Sparta great again? Fanoušci vzývají Holoubka, chce to však čas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výhra, která budí rozpaky. První jarní ligový duel má Sparta za sebou. Na Letné splnila povinnost a po tuhém boji porazila městského rivala Bohemians 1905 1:0. Nechybělo přitom mnoho a Klokani z Vršovic mohli z Letné vést zasloužený bod. V závěru zápasu mačkali Spartu, která jen odkopávala balony a čekala na závěrečný hvizd sudího jako na boží vysvobození. Ne nadarmo přišel pískot domácích fanoušků, kteří přitom na začátku zápasu vzývali trenéra Davida Holoubka.



Proběhlo rychle, možná i trochu nenápadně, ale vzkaz sparťanského chorea z úvodních minut zápasu zněl jasně. „Holoubek 2017 – Make Sparta great again.“

Že vám ten slogan něco říká? Ano, sparťané se nechali inspirovat volebním heslem současného prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa , kterému tato věta dopomohla k triumfu v nedávných volbách.

Spartu žádné volby nečekají, ale přání skalních fanoušků v kotli si lze vysvětlit jasně. Vytvořit ze Sparty znovu tuzemský velkoklub, který bude získávat mistrovské tituly a bude konkurenceschopný v Evropě. Ačkoliv se jejich prosba po čtvrteční blamáži v Evropské lize na půdě ruského Rostova, kdy Sparta inkasovala čtyři branky a svému soupeři vůbec nestačila, zdá jako zbožné přání.

Holoubek a spol. však ukázali, že se nebojí sáhnout do sestavy a po bídném výkonu udělat klidně tři změny v sestavě na klíčových postech. Proti Bohemians posadili na lavičku náhradníků Ondřeje Mazucha, Lukáše Juliše a Lukáše Váchu .

Místo nich se do sestavy vrátili Mario Holek , kapitán David Lafata a Aleš Čermák, který celé utkání rozhodl výstavní trefou. Navíc trenérský štáb neustoupil fanouškům a rozhodl se podržet hříšníka Tiémoka Konatého, který v Rostově tým zbytečným vyloučením oslabil už v 32. minutě.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Bohemians 1:0. Nádherně rozhodl Čermák
Video se připravuje ...

Dá se říct, že všechny kroky trenérům v neděli vyšly, ale předvedená hra týmu na hřišti skřípala. Pryč byla dominance, kterou Sparta předváděla v přípravných duelech, kdy neprohrála ani jeden duel a skolila na záda i takový tým, jako byl Zenit Petrohrad.

Proti Bohemians se bála do poslední minuty o výsledek a zápas dohrávala za pískotu vlastních fanoušků. Poté, co sudí Ardeleánu naposledy foukl do píšťalky, spadl ze všech na Letné obrovský balvan. Že domácí neexcelovali, po zápase přiznal i hlavní trenér Tomáš Požár.

Jenže stejně jako Trump nemávne v zámoří kouzelnou hůlkou a neudělá se svojí zemí zázraky, ani trenérský štáb na Letné neudělá z klubu mašinu na tituly a postupy do evropských pohárů během týdne.

K tomu, aby Sparta byla „Great again“, v současné chvíli chybí ještě dost. Po kolapsu v Rostově je však důležité, že první krok na této cestě udělala tím správným směrem.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud