Jakub Dvořák
25. července 2017 • 05:00

Milionové nákupy Sparty a Slavie? Domácí špička opouští český rybníček

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta v tom lítá za 350 milionů, Slavia za 171. Není fotbalového fanouška, který by se nad letním počínáním pražských „S“ na přestupovém trhu nepozastavil. Spousta lidí si klepe na čelo: K čemu Sparta potřebuje deset posil? A proč Slavia sáhla po třech třicátnících z Evropy? Na jednu stranu tyto otázky dávají smysl, při delším zamyšlení ale musí každý s nově zvolenou strategií souhlasit. Stačí se podívat, jak kluby podobné velikosti pracují za hranicemi a nemusíme pro příklad chodit daleko.



V aktuální sezoně to ještě české špičce nemusí vyjít. Postup do základní skupiny Ligy mistrů bude velmi náročný. Slavii i Plzeň čekají zrádná předkola. V té příští ale má budoucí mistr jistotu v podobě přímého postupu. A tento fakt jako kdyby probudil vedení Slavie a Sparty k jednání.

Na první pohled se zdají utracené částky za posily neuvěřitelné. Pro mnohé dokonce nesmyslné. Když se však podíváme k našim sousedům, jedná se o zcela běžnou praxi. V Rakousku patří ke špičce kluby Rapid či Austria Vídeň. V Polsku vévodí Legia Varšava. A takhle můžeme pokračovat dál. Jako příklad lze uvést i kodaňské rivaly FC a Bröndby. Co mají tyto celky společeného? Ve všech případech se jedná o kluby, kterým se Slavia i Sparta mohou svojí velikostí rovnat. Minimálně v minulosti mohly.

Jenže zatímco české kluby se v posledních letech zasekly v bublině a přestup přesahující 30 milionů korun pro ně byl velmi drahým špásem, středně velké kluby v Evropě rozjížděly byznys, který do Česka dorazil až se značným zpožděním.

Proto, když někdo v Rakousku, Polsku či Dánsku v současné době utratí za posilu víc jak milion eur, je to považováno za zcela běžnou věc. Tamní lidé si na takové transfery zvykli a kluby tomu uzpůsobily svoje rozpočty. Někdo by mohl namítnout, že finanční možnosti české špičky jsou oproti zahraničním klubům omezené, s tím však nemohu souhlasit.

Samih Kaya jako další posila Sparty
Samih Kaya jako další posila Sparty

Vždyť Sparta podruhé během dvou let zaplatila za hráče přes 70 milionů korun, druhý nejdražší ji stal přes 50 milionů a ve výčtu letošních letních nákupů bychom mohli pokračovat. Kdyby to byl pro jejího majitele problém, rozhodně by se do takového hazardu nepouštěl. To samé platí pro Slavii, která má v zádech takřka neomezenou finanční podporu. Přišli by Danny, Altintop či Rotaň, kdyby jim vršovický klub neslíbil tučné bonusy? Můžeme o tom pouze polemizovat, ale dnešní doba je nastavená tak, že spíš ne.

To však ještě neznamená, že se jedná o špatnou věc. Nekoukejme na investování do kádrů skrze prsty a vyhněme se „čecháčkovské“ závisti. Naopak si užívejme okamžiků, kdy se zdá, že to tuzemská špička myslí s konkurenceschopností na mezinárodním poli vážně.

Pokud chtějí Sparta se Slavií v příštím roce hrát Ligu mistrů a nedostávat od jiných týmů příděl, pořizovat kvalitu ze zahraničí za miliony eur prostě musí. Jít „českou“ cestou, jako tomu bylo před lety v případě Viktorie Plzeň, už zkrátka nestačí.

Vždyť i takový obchodník jako je Vlastimil Košťál, za jehož vlády byla Sparta naposledy v Lize mistrů, v rozhovoru pro Sport kvitoval, že se konečně pohnuly ledy a boří se zaběhnuté mantinely. A pokud by znamenalo, že s posilováním vzejde větší šance na početnější zastoupení v základní skupině milionářské soutěže, než jen automatické účasti mistra, je to jenom dobře.

Ostatně, podívejte se, kolikrát byly za posledních pět let v Lize mistrů výše zmíněné kluby a kolikrát ty české. Vlak Spartě a Slavii ujížděl dost dlouho, nyní to ale vypadá, že se blýská na lepší časy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud