Jakub Hlaváč
16. dubna 2014 • 04:08

Petr Ton: Ze sparťanského hrdiny mužem na odstřel. Neprávem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ztratili v něj důvěru. Stačilo pár zápasů a z největší hvězdy hokejové Sparty se stal muž na konci střídačky. Muž, který nejdůležitější moment sezony sledoval jen z pozice diváka. Petr Ton pro svůj klub udělal hodně. Teď se s ním možná rozloučí.



Odmítl jít na nájezd v pátém zápase s Kometou Brno. Petr Ton si v té chvíli myslel, že mají dostat přednost jiní. Zkušený střelec tím zaskočil fanoušky a zřejmě i své spoluhráče. Své nadřízené pak výrazně popudil.

Sparta penalty nezvládla. Stejně tak celou sérii s Moravany. A za hlavního viníka je mnohými označován střelec, který v ní nedal ani jeden gól. Prý není dostatečným lídrem, prý zklamal důvěru a tak dále a tak dále.

Výsledkem bylo, že ho trenéři v sedmém klání před třetí třetinou poslali mezi náhradníky. Hráče, který dal v sezoně čtyřicet branek. Který měl pět asistencí v semifinále. Najednou z něj byl symbol zmaru.

Petr Ton sledoval ve třetí třetině snahu svých spoluhráčů o vyrovnání pouze ze střídačky
Video se připravuje ...

Podle mého názoru neprávem. Nehrál v téhle partii úchvatně. Ale to se dá říct i o jiných miliony dotovaných hvězdách v dresu s velkým „S“ na prsou. Pokud někdo měl dostat šanci rvát se o zvrat do samého konce, pak to byl Petr Ton.

„Legendou se staneš v boji,“ kázalo heslo, které sparťany mělo vyřazovacími boji provázet. Číslo 87 legendou je. Stalo se jí v boji. Dokazují to dva ligové tituly, na jejichž zisku mělo zásadní podíl. Dokazují to i další čísla včetně těch aktuálních.

Byl to čtyřicetiletý veterán, kdo zařídil pěti zásahy postup přes Vítkovice ve čtvrtfinále. Nikdo z jeho parťáků neskóroval v aktuálním play off víckrát. Nikdo z nich neměl více bodů (12). Přesto seděl on a mladík Dominik Simon. Všichni ostatní útočníci se ve třetím dějství na led dostali.

Možná tak proseděl poslední start v barvách klubu, jehož se stal ikonou. Nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem historie. Těžko ho někdo bude překonávat. Jenže teď nemá smlouvu, jednání o nové se ještě nerozběhla.

A vedení Sparty podle některých náznaků přemýšlí i o tom, že mu už další nenabídne. Dobře. Ale mělo by si dát dobrý pozor při výběru náhrady. Aby se nespálilo jako při posledních nákupech. Protože mnozí nově příchozí byli daleko horší než Ton.

Střelec Petr Kumstát skončil s jednou trefou ve dvanácti duelech, defenzivní specialista Ivan Rachůnek: dvě asistence a účast na ledě -4, taktéž plánovaný obranný štít Lukáš Klimek: asistence a strašidelných -6, Vladimír Sičák -4, stejně tak Karel Kubát...

Co může Holešovické těšit, jsou výkony mladíků. Daniel Přibyl (5+1, +7), Miroslav Forman (1+4, +8), Jan Buchtele (4+2, +2) či Adam Polášek (2+2, +4) jsou příslibem do budoucna. Pokud se je tedy podaří udržet.

Rozhovor s Petrem Tonem čtěte ve středečním vydání deníku Sport!

Ton: Mrzí mě, že mi Jandač nedal důvěru. Vždycky to odnesu jáFoto Barbora Reichová SPORT

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud