Jakub Hlaváč
2. července 2014 • 10:08

Českému hokeji prý Lev chybět nebude. Divná to Králova slova

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ledovým klidem přešel konec Lva svazový boss Tomáš Král. Že prý to nemá na český hokej žádný vliv. Zvláštní to slova. Tuzemský celek na mapě KHL během své existence výrazně pomohl některým ligovým celkům přežít. A svou zemi reprezentoval lépe než národní mužstvo.



Vzpomínám si na tiskovou konferenci, kdy Tomáš Král slavnostně oznamoval posvěcení vzniku pražského Lva. Slavnostně mu udělil mandát působit na území jeho správy. Liboval si nad financemi, které jeho úřadu přitečou. Nad seriózností akcionářů.

Zle by bylo bez dotace na mistrovství světa hráčů do osmnácti let, jehož pořádání bylo v době rozumných škrtů ve výdajích ČSLH podivnou anomálií. Pětadvacet milionů korun od ČKD tehdy dost možná zamezilo značnému průšvihu.

Dalším bodem je extraligová scéna. Ačkoliv se brečelo nad další konkurencí v už tak nasyceném rybníčku, slzy nebyly opodstatněné. Řada celků dostala tabulkové odstupné za své kmenové hráče. Peníze, které by nebýt nového projektu nikdy neviděly.

Taková Slavia si v prvním roce vyinkasovala sumu, která jí umožnila o rok oddálit ekonomickou agónii. Jakub Klepiš, Roman Červenka, Jakub Krejčík... Za ty všechny červenobílí dostali velice slušné tabulkové hodnoty.

Sparta je samostatnou kategorií. Díky vzniku SHP si užila ročník blahobytu. Že ho nedokázala přetavit v mistrovský titul je jen a jen její problém. Proti konkurenci se se svým jedinečným rozpočtem prosadit měla. Tečka.

A ostatní členové nejvyšší soutěže si stěžovat nemohli vůbec, že by „ruský“ vetřelec ovlivnil návštěvnost ve Zlíně či na Kladně je představa úsměvná. Takže ano, i tady budou miliony z východu chybět.

Dalším faktorem jsou fanoušci. Pokud pan Král viděl jarní putování Lva, pak nemůže říct, že nebude chybět. Kdy se v Praze sešlo sedmnáct tisíc lidí poblázněných hokejem? Opakovaně? Na reprezentační přípravy s Norskem rozhodně ne.

Během výluky bylo možno na vlastní oči vidět Alexandra Ovečkina, Ilju Kovalčuka, Zdena Cháru... Obávám se, že do Litvínova či Liberce tihle borci k soutěžnímu duelu nepřijedou. Ve výčtu pozitivních přínosů bychom mohli pokračovat.

Ostatně českému hokeji dělal tenhle klub v zahraničí skvělou reklamu. Ačkoliv za něj nastupovala řada zahraničních žoldnéřů, pořád hrál pod vlajkou naší země. Před každým zápasem hrála její hymna. Získal pro ni respekt.

Krach Lva podle mého český hokej jednoznačně ovlivní. Nepošle ho do záhuby, to rozhodně ne. Ale ochudí ho. A část ostudy s kvapným odchodem a zanecháním tisíců pohrobků z řad fanoušků padá i na Tomáše Krále a jeho rádce.

I oni při svém ano z března roku 2012 slibovali příchod silného partnera. Uvěřili jeho garancím. Že najednou zmizel, by se nemělo přejít konstatováním – nic se neděje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud