Jakub Hlaváč
8. července 2014 • 17:31

Hokej mění pravidla. S novotami dostanete lepší zábavu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zasahovat do pravidel hokeje, bude vždycky citlivé. Tahle hra funguje už dlouho, je potřeba respektovat její tradici. Ale poslední novoty jí pomohou. Navíc jsou ozkoušené na nejsledovanějším jevišti, v NHL. Rozšíření útočného pásma i hybridní zakázané uvolnění budou ku prospěchu.



Jasně definované je zatím posunutí modré čáry směrem k té červené. Mužstvo v ofenzivě tím získává o 1,5 metru větší prostor pro svou činnost. Ačkoliv se to nemusí zdát, je to hodně. Především pro čtveřici bránící oslabení...

Pokud chcete více gólů, právě tahle úprava se osvědčila. Pomůže více než zmenšování brankářských výstrojí o centimetry, dá prostor pro výraznější kreativitu. Zároveň zvýší nároky na všechny zúčastněné.

Znovu vzroste cena beků, kteří jsou schopni vidět souvislosti o pár vteřin dopředu. Mít takového muže na dispečerském místě bude základem úspěchu. Novinka těší i techniky typu Jaroslava Bednáře, kteří krouží zónou a hledají vhodný bod k zakončení.

Nejvýraznější kapitolou budou pochopitelně přesilové hry. Bude zajímavé sledovat, jak se změny podepíší na procentu jejich využití. V posledním ročníku měla nejlepší Sparta 22,46 procent, v NHL Pittsburgh a Washington 23,4. Ale pozor. Tuzemská soutěž stěžuje rychlý přístup i širším rozestoupením mantinelů.

Druhou výraznou novinkou je hybridní zakázané uvolnění. Tady už bude „právní“ úprava poněkud složitější. Bude záležet na úsudku sudích, zda nahození přes červenou čáru písknout, či nechat pokračovat ve hře.

Vzhledem k nepříliš tolerantnímu českému publiku mám trochu obavy o funkčnost v praxi. Jelikož rozhodčí je zdejšími tribunami braný jako nutné zlo, jeho svéprávnost zpochybňována, bude mít roli oproti zámoří extra ztíženou.

Nicméně pokud budou čároví vzniklé situace posuzovat citlivě, odpadne spousta zbytečných průtahů. Přibude sprinterských soubojů za pukem loudajícím se za brankovou lajnu, rychlí hráči získají další možnost vyniknout. Ti pomalí naopak starost.

Zavedení ostrého provozu může chvíli trvat. Pár kol budou trvat dohady. Tak je to ovšem se vším. Chce to shovívavost, pak dostanete zase o kus lepší zábavu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud