Jakub Hlaváč
2. března 2015 • 22:10

Výměna Židlického? Pro Prahu větší ztráta než Jágr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadšený musí být Marek Židlický. Místo tápání zbytkem základní části NHL si zabojuje o Pohár. Devils ho pustili do Detroitu a veterán tím jen získal. Ne tak český fanoušek. Ten hodně ztratil. Klíčového beka pro v Česku pořádaný světový šampionát.



Buďte si jistí, že na seznamu přání trenéra Vladimíra Růžičky bylo tohle jméno hodně vysoko. Dost možná na prvním místě. Marek Židlický. Muž, který dokáže udělat rozdíl mezi mužstvem průměrným a výborným.

Pokud by zůstal v New Jersey, architekt reprezentačního výběru by udělal vše proto, aby ho do svého souboru nalákal. Navzdory tomu, že osmatřicetiletý zadák bude na jaře bez smlouvy, navzdory všem dalším překážkám. Slíbil by mu vděk národa, to by asi fungovalo.

Jenže teď je všechno jinak. Detroit není uzoufanou organizací jako Devils, naopak. Je to klub znající cesty vedoucí k úspěchu. K absolutnímu úspěchu. Pokud projde do druhého kola, velmi pravděpodobně naděje na Židlického vezmou za své.

Proč je to takový problém. Inu, konkurence se vyrovnává. Především díky stále lepší fyzické připravenosti jsou na mezinárodní scéně všechny týmy schopné proti favoritům držet tempo, trápit je důrazem. Pak rozhodují přesilovky, hokejové myšlení.

A beků, kteří jím oplývají, je obecně nedostatek. Natož pak v tuzemských luzích a hájích. Mistr světa z roku 2005 má vynikající rozehrávku, dokáže útočníkům výrazně zjednodušit cestu za střelou. Je výjimečný.

Pokud nebude volný Jaromír Jágr (či svolný), bude to podle mého názoru pro národní tým ztráta. Z mnoha důvodů. Pokud nebude volný Marek Židlický, je to ještě horší. Přeci jen v ofenzivě je více náhradníků, více variant.

V zadních řadách je situace daleko kritičtější. Zodpovědnost unese Ondřej Němec, ale dalších zkušených borců udržujících se na vrcholu výkonnosti je minimum. A to je problém.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud