Jakub Hlaváč
9. října 2015 • 05:00

Zlomový rok pro Tomáše Hertla: Musí ukázat, kým v NHL bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól hned na startu. Super. Ale hokejista Tomáš Hertl ví, že v téhle sezoně se po něm bude chtít především vyrovnanost. V posledním roku svého vstupního kontraktu musí v San Jose ukázat, kam bude směřovat jeho kariéra v NHL.



Znáte ten příběh. Snový začátek, zranění kolena a následný očistec. Snad pro Tomáše Hertla skončil na domácím šampionátu, kde musel závěrečné boje sledovat z tribuny. Nenaplnil tužby své ani fanoušků. Pohádka skončila.

Přes léto hodně pracoval. Nejen v posilovně, nejen na fyzičce. Lékaři analyzovali jeho tělo, zjistili intoleranci na mléko a pšenici. Upravil tedy jídelníček. Také začal pracovat se svou psychikou. Hlava mu občas byla limitem, až moc se některými dílčími nezdary svazoval.

V Americe je třetím rokem. Už musí být socializovaný. Rozumí jazyku, v týmu San Jose má přátele. Není odkázán na cizí pomoc. Může se soustředit výhradně na hokej. A co je nejdůležitější – konečně je snad stoprocentně zdravý.

Přišel čas, kdy zjistí, jak moc je ve skutečnosti dobrý. Zjistí to on sám, zjistí to vedení jeho organizace. Otázek k řešení je více. Levé křídlo či centr? Zatím funguje druhá varianta, jenže na tomhle postu hrají v Sharks Joe Thornton a Logan Couture. Takže třetí formace. Prozatím.

Generální manažer Doug Wilson ví, že má v jedenadvacetiletém hráči velký příslib pro budoucnost. Snaží se s ním podle toho nakládat. Držel ho v NHL i ve chvíli, kdy se mu nedařilo. (otázkou je, zda by rozehrání v AHL nebylo prospěšnější)

Dá mu dostatek šancí i nyní. Potřebuje zjistit, jestli má v mužstvu vůdce, hvězdu pro budoucnost. Nebo jestli z Hertla bude obchodní artikl. Třetí ročník je zkrátka veledůležitý. A nejde jen o výši smlouvy, o které se bude příští jaro jednat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud