Jakub Hlaváč
10. listopadu 2015 • 20:50

Náctiletí Finové pomohli porazit Spartu. Češi musí reagovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledek duelu s Oulu není pro Spartu ani pro český hokej jako takový nepříliš lichotivý. Ale když odhlédnete od skóre, zarážející je ještě jedna věc. A to věk aktérů, kteří do zápasů zasáhli. Finům za postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů výrazně pomohli náctiletí.



Jedna otázka se vracela z úst novinářů v Oulu opakovaně. „Proč nehraje Martin Réway?“ I na severu slyšeli o problémech, který slovenský talent ve Spartě měl. O tom, že byl přeřazen do první ligy. Zajímal je důvod.

Přišla řeč na poněkud komplikovanou povahu technického hračičky a Seveřané se tázali: „Je to tedy ještě mladý kluk, není?“ Je mu dvacet let. „Aha, tak to už tedy není žádný junior,“ usmívali se pak. Z jejich úhlu pohledu už by měl být vyspělým hráčem.

Pohled na soupisku Kärpätu napoví proč. V první formaci válí sedmnáctiletý Jesse Puljujärvi, dostává spoustu prostoru. Zaslouženě, měl by se vejít do první pětky příštího draftu NHL. Ale není ojedinělým případem.

Spolu s ním ve formaci naskakuje o rok starší Sebastian Aho, chlapec, na kterého se tuze těší v Carolině. Tohle nejsou žádné výplně sestavy, které uleví rozpočtu. Jsou to chlapci, kteří dokážou vlastními silami změnit průběh zápasu. Vypsat by se navíc z formací finského šampiona dala i další jména podobného věku.

Najdete podobné případy v celé české extralize? Nikoliv. Žádný celek se neodváží svěřit takhle výraznou roli náctiletému. Respektive ani žádného takhle výjimečného kluka žádný nedokázal pro své potřeby vychovat, tudíž se na něj ani spoléhat nemůže.

Není potřeba do tuzemské soutěže znovu zavádět povinné kvóty. Je potřeba pokračovat a přitlačit v ozdravném procesu výchovných složek. Tuzemské organizace musí vědět, že když budou utahovat finanční kohoutky u svých mládežnických kategorií, ničí tím vlastní budoucnost.

Minimálně na finském příkladu je vidět, že tahle investice může přinést profit.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud