Jakub Hlaváč
26. dubna 2016 • 13:20

Jak skončila Jandačova éra? Stříbro je pro Spartu málo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončilo finále, skončila s ním jedna éra Sparty. Stříbrem. Medailí, kterou nikdo nechce. Kovem, který sice má svou cenu, ale pro tenhle klub je málo. Jen šampioni mají rezervované místo v tlustých kronikách slavné hokejové značky.



Ale postupně. Začněme vyvrcholením. Liberec měl v sezoně jediného soupeře a tím byli Pražané. Bez debat. Do boje o titul už se však dostali domlácení, fronty na tišící prostředky byly v kabině delší než ty na lístky před vyprodanou arénou.

Nicméně Bílí Tygři si během základní části svou lehčí cestu uhráli. Zlín s Plzní se naopak na rudém „S“ podepsaly šrámy a zraněními s hraním hokeje neslučitelnými. Ztráta Daniela Přibyla byla tou zásadní. Bolest pod výstrojí dusili další.

To není obhajoba. To je fakt. Pokud by Sparta hrála v posledních devíti letech finále čtyřikrát, byl by tento ročník v pohodě. Jenže tak to není. Bylo to první finále po devíti letech. Lehká změna formulace dělá z výsledku výrazně bolestivější zklamání.

A jak tedy zhodnotit čtyřletou éru Josefa Jandače , jenž převezme národní tým po mistrovství světa? Trenér sám před sebou bude mít svědomí čisté. Přišel v době, kdy byl tým na dně. Dal ho dohromady. Publiku nabízel, a to musí soudný divák uznat, pohledný a akční hokej. Chodit na Spartu byla povětšinou zábava, málo bylo mdlých představení.

Hokejisté pražské Sparty se ani letos titulu nedočkají
Hokejisté pražské Sparty se ani letos titulu nedočkají

Jenže Jandač se také těšil nebývalé důvěře svých šéfů, mohl si v průběhu vlády dovolit i radikální a ne vždy u fanoušků populární kroky (odchod Petra Tona). Čekalo se, že je splatí titulem. Jedno finále je málo. Objektivním okolnostem navzdory. V každém případě, právě ukončená sezona byla rozlučkou pro velké postavy současného kádru.

Zmíněný Přibyl sympaticky zkusí své štěstí v Calgary. Další útočník Jan Buchtele zamíří podle informací Sportu do Ruska. Nebude překvapení, když v KHL bude nastupovat proti Adamovi Poláškovi. Kostra praská. Navíc rozvoji hokeje v Jižní Koreji před blížícími se olympijskými hrami bude pomáhat dosavadní sportovní manažer Patrik Martinec.

Toho a Jandače (funkce se sloučí) nahradí Jiří Kalous. Progresivní kouč, kterého však čeká velmi těžká šichta. Daleko těžší, než si vyzkoušel v Liberci či Třinci. Začne ji navíc komplikovaně, nebude u startu extraligového ročníku, neb má povinnosti u národního mužstva během Světového poháru.

Ligu mistrů i tuzemskou soutěž pro něj rozjedou zástupci. Pracanta Zdeňka Motáka netřeba představovat. Vedle něj se pravděpodobně postaví Jiří Veber. Někdejší obránce poslední dva roky strávil v korejském Anyang Halla. Je tedy poměrně jasné, na čí doporučení přichází.

Hokejisté pražské Sparty se ani letos titulu nedočkají
Hokejisté pražské Sparty se ani letos titulu nedočkají

Co se soupisky týče. Statut hrající legendy ještě nějakou dobu udrží Jaroslav Hlinka . Vedle něj roste v lídra Miroslav Forman, v brance zůstává obrozený Tomáš Pöpperle. Do útoku by měl přijít Brian Ihnacak. Výraznou výztuhu a především konstruktivního rozehrávače potřebuje defenziva.

Sparta musí řešit i svou mimo sportovní budoucnost. První rok odehrála v nové aréně, dokázala ji (na rozdíl od předchozího nájemce) zútulnit a i za pomoci rozličných akcí během základní části v průměru naplnit 7612 diváky. Nesmí v úsilí lákat lidi na hokej polevit.

Zároveň se rozhodla jít proti stádu a bez ohledu na zbytek extraligových účastníků prodala svá televizní práva (od sezony 2018/19) společnosti O2. Najde se hodně vlivných lidí, které tím familiárně řečeno nepotěšila. Spustila revoluci, musí si za ní stát.

Není asi nutné připomenout, že komerční kanál vlastní stejně jako moderní stánek podnikatel Petr Kellner. Spartu zatím Petr Speychal.

Zklamaný Jandač: Série byla vyrovnaná, rozhodly maličkosti
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud