Jakub Hlaváč
20. června 2016 • 10:40

LeBron dopsal svou story. A může se postavit po bok Jordana

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh. Sport není jenom vymezený čas, výsledek a trofeje. Sport je daleko víc. Každý miluje story o statečných mužích, hrdinech svého kmene, národa, města. Superman. Batman. LeBron James. Basketbalista, který se v neděli definitivně zapsal mezi legendy. Nejen herní genialitou.



Zbožňovali ho. Vždyť byl jedním z nich. Rodák ze státu Ohio, spasitel. Umělec s míčem, budoucí šampion. Fanoušci v Clevelandu věřili, že jim LeBron James přinese vykoupení z čekání na trofej. Z čekání na triumf v jedné ze čtyř hlavních soutěží (MLB, NFL, NBA, NHL). Z čekání, které trvalo od roku 1964.

Cavaliers syna své země draftovali z první pozice v roce 2003, v roce 2007 je dovedl do prvního finále v historii organizace (prohra se San Antoniem). Měla to být předehra pro dny příští. A pak přišel šok (2010). THE DECISION.

Takhle se jmenovala reality show, přenos tiskové konference, kterou James prodal televizi ESPN (výnos 6 milionů dolarů věnoval na charitu). The Decision, tedy rozhodnutí, znamenalo odchod do Miami. Hvězda zatoužila po titulech, zatoužila je vyhrát po boku kamarádů. Na Floridě vznikl “Dream Team”.

Celé představení se stalo terčem kritiky. Podle mnohých bylo neprofesionální, sebestředné. Majitel “Cavs” Dan Gilbert napsal příznivcům otevřený dopis, ve kterém “zrádce” zle pranýřoval. Následovalo pálení dresů, pálení vzpomínek. Zatracení.

Tak jako tak si James s Miami Heat splnil své tužby. Ligu dvakrát ovládl, bavil se hrou, bavil i ochozy napříč severoamerickým kontinentem. Byl zbožňován i nenáviděn, tak jak to k výjimečným patří. Překročil hranice sportu, stal se celebritou.

A v roce 2014 udělal rozhodnutí číslo dva. Využil možnosti ukončit kontrakt s Miami. V prestižním časopise Sports Illustrated publikoval text psaný v první osobě. Vyznal se v něm ze vztahu ke státu Ohio, ke své rodné krajině. Byl připraven pro ni dobýt titul.

Gilbert vzal Jamese na milost, zahodil své ego a postavil novou osu týmu. Z Minnesoty přišel Kevin Love, umění vybrušoval mladý klenot na rozehrávce Kyrie Irving. Výsledek se dostavil okamžitě. Finále NBA 2015. Pro LeBrona páté v řadě.

Zůstal v něm ze zmíněného tria sám. Dvě další opory opustily play off kvůli zranění. James řádil. Průměrná čísla na zápas: 35,8 bodu, 13,3 doskoku, 7,4 asitence. Nestačilo to. Golden State slavilo po šesti utkáních.

Po roce se oba týmy potkaly znovu. Cavaliers zdraví, posílení zkušenostmi. A první dva duely hry o prsteny žalostní. Po domácích, odvetných zápasech prohrávali 1:3. Přišly otázky. Je LeBron TAK dobrý? Znovu ho srovnávali s legendami minulosti. Odpověděl.

Utkání číslo 5 se hrálo v Oaklandu. Existenční. Lídr Cleverlandu nasbíral 41 bodů. Doma pak poslouchal vyprodanou arénu zpívat hymnu. Své střelecké představení zopakoval – 3:3. Předvedl ale víc než palbu. Předvedl monstrózní bloky, ukázal schopnosti lídra. Ve druhé polovině klání dal 18 bodů svého týmu v řadě…

Game 7. Těsné od začátku do konce, soupeři se hlídali. Pak Kyrie Irving trefil trojku, James zase blokoval, získal triple-double (27 bodů, 11 doskoků, 11 asistencí). Deset sekund před koncem proměnil trestný hod, získal čtyřbodový náskok. Následovaly slzy štěstí na palubovce.

Na palubovce týmu, který v základní části ani jednou neprohrál dvakrát v řadě. Který v sezoně doma padl před finále jen třikrát. Stáli proti němu nejlepší z nejlepších, Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green… Navíc se nikdo v historii NBA v bitvě o trofej nevyhrabal ze stavu 1:3.

James dopsal svůj příběh. Ukázal sílu individuality v kolektivním sportu. Cavaliers s ním rostli a padali. Věděli to, soupeř to věděl a stejně nenašel obranu. Král pro své město ukončil čekání trvající 52 let. Stal se tím, o němž se už nikdy nebude pochybovat. Jeho příběh ještě nekončí, ale těžko se vyhne happy endu.

Michael Jordan zůstane tím prvním. Ideálem basketbalu. Ale LeBron James může hrdě stát po jeho boku. Je jiný hráč. Ale stejně velký vítěz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud