Jakub Hlaváč
11. září 2017 • 16:05

Případ David Pastrňák. Boston šetří a stojí ho to poklady

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod platovým stropem mají místa, že by se tam vešlo vestavěné patro. A přesto v Bostonu škudlí, otáčí každý čtvrťák. Slavný klub NHL je v jednáních tvrdý, nikoho nepřeplatí. Ani Davida Pastrňáka. Jenže pak taky o své hráče často přijde. A ti následně září jinde.



Už to tady bylo, už je to tady znovu. Bruins a jejich komplikovaný vztah k vlastní budoucnosti. Hráčské budoucnosti. Začalo to s borcem jménem Joe Thornton. Byl hlavní postavou své organizace, přezdívají mu Jumbo. Byl milován, obdivován.

Tehdy v roce 2005 zastihla nečekaná zpráva skvělého centra na večeři se snoubenkou a rodiči. Zrovna se plánovala svatba a přišla rána. Stěhování do San Jose. Kapitán v první chvíli nechápal, zmatení byli i fanoušci. Nicméně tým potřeboval impulz, tak se konalo. Vůdce do města nedokázal přivézt vytoužený Pohár, zkusila se jiná cesta.

Od té doby už však není ve státě Massachusetts žádné jméno svaté. Phil Kessel, Tyler Seguin. Příklady za všechno. Blake Wheeler a Dougie Hamilton jsou jen další na seznamu. Na seznamu mužů, kteří museli odejít a nyní jezdí do Bostonu jako hvězdy hostí.

Teď si generální manažer Don Sweeney zahrává s důvěrou dalšího svěřence, který má jeho organizaci přinést světlé zítřky. S Davidem Pastrňákem . Nechce mu nasypat dlouhý kontrakt. Je opatrný. Hraje o délku i výšku smlouvy.

Ale má důvod? Nebude litovat? Vždyť jedenadvacetiletý Čech mu v minulých letech už ukázal svůj charakter i schopnosti. Zesílil, zapracoval na práci v obraně a taky v minulém ročníku nasbíral 70 kanadských bodů.

Jak připomíná novinář Adam Gretz z NBC, statisticky je havířovský rodák výjimečným úkazem. Za posledních dvacet let mělo jen 10 hráčů na konce sezony, kterou začínali jako dvacetiletí, odehráno 170 duelů a nastříleno 59 gólů. Byli to: Sidney Crosby , Ilja Kovalčuk, Marián Gáborík, Steven Stamkos, Jeff Skinner, Evander Kane, Jordan Staal, Nathan McKinnon a… David Pastrňák.

Ve srovnání se všemi ostatními výše zmíněnými na to měl/potřeboval výrazně méně času. Není důvod si myslet, že by se jeho rozvoj měl zastavit, zaseknout. Přesto Bruins váhají, jestli kolem něj postavit dalších osm let.

Pokud se rozhodnou jednání vzdát a přistoupit k výměně, může se brzy stát, že k nim bude jezdit zářit další ztracený syn. Kvůli „drobným“ přijdou o poklad.

Pro připomínku, za tolik podepisovali v létě jiní chránění hráči.

Leon Draisaitl (Edmonton)
Věk: 21 let
Smlouva: 8 let na 68 mil. dolarů
Poslední sezona: 77 bodů (29+48)

Bo Horvat (Vancouver)
Věk: 22 let
Smlouva: 6 let na 33 mil. dolarů
Poslední sezona: 52 (20+32)

Překvapení na rozbruslení! S havířovským týmem byl na ledě David Pastrňák
Video se připravuje ...



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud