Jakub Konečný
24. listopadu 2015 • 11:17

Chválí se také po porážce. Tak vypadá dnešní Sparta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po derby na Slavii a v Plzni ztratila Sparta na podzim další těžký venkovní zápas na hřišti soupeře. Rehabilitaci za ostudnou pohárovou porážku v druholigových Pardubicích nezvládla, také v Liberci prohrála 0:1. Jenže jeden zásadní rozdíl tu byl.



Kouč Zdeněk Ščasný, který v předchozích případech oprávněně podrobil tým ostré kritice a neváhal jmenovat ani konkrétní viníky, tentokrát zvolil zcela opačnou rétoriku. Připustil sice zklamání z výsledku, ale jeho další slova mohla v posluchačích snadno vyvolat dojem, že je snad dokonce spokojen.

„Až na v uvozovkách maličkosti nemám klukům co vytknout, protože jsme hráli velmi dobře, byly tam výborné pasáže,“ prohlásil Ščasný na tiskové konferenci a za chvíli ještě dodal: „Dnes jsme prohráli po mimořádně dobrém výkonu.“

Jasně, nedělní bahenní bitvu u Nisy vyhrál šťastnější, nikoli lepší tým. Tím byla podle všech ukazatelů Sparta, na jejíž straně byla herní vyspělost i držení míče. Ščasný navíc po čase připomněl, že umí soupeře zaskočit nečekaným a účinným taktickým tahem, návrat k rozestavení 3-5-2 byl určitě trefou do černého. Liberec s touto variantou nepočítal a trvalo mu celý první poločas, než přišel na to, jak sparťany správně napadat.

Ostatně rovněž domácí kouč Jindřich Trpišovský sportovně přiznal, že Slovan došel k největšímu vítězství jeho kariéry jen díky kombinaci štěstí, nezměrné bojovnosti a spolehlivého výkonu náhradního gólmana Václava Hladkého.

Přesto tu z pohledu Sparty zůstává několik ALE, která budí velké rozpaky. Ščasný byl totiž v první řadě spokojen zejména s přístupem svých hráčů, kteří se vyrovnali s důrazem soupeře, šli přes hranu bolesti a předvedli maximální nasazení. Jinými slovy byl vděčný za to, že zápas neodchodili jako ty na Slavii, v Plzni i v Pardubicích, což je samo o sobě dost smutné.

Slova o mimořádně dobrém výkonu je navíc třeba také konfrontovat se stavem, v jakém nastoupil soupeř. Liberec se musel obejít bez tří hostů právě z Letné (Tomáš Koubek, Ondřej Švejdík a Herolind Shala), na marodce zůstali i David Hovorka, Daniel Bartl, Dmitrij Jefremov, Zdeněk Folprecht, Isaac Sackey a Jan Sýkora, což dohromady značí výpadek devíti hráčů s ambicí na základní sestavu. A tak musel podruhé v kariéře nastoupit na stoperu Jan Mudra, ve středu zálohy si prvoligový debut odbyl devatenáctiletý Ondřej Machuča a na pravém křídle dostal po dvou měsících šanci Dzon Delarge.

Sparta tedy nečelila vytuněnému Liberci, který sklízí pochvaly za atraktivní herní styl a vynikající výsledky v Evropské lize, nýbrž jeho vybrakované a provizorní verzi. Navzdory převaze si však vytvořila jen dvě jasné brankové příležitosti v úvodu prvního poločasu, víc nic. A ve druhé půli hráči v rudých dresech netrefili branku dokonce ani jednou, jejich tlak byl jen formální a víceméně jalový.

A pokud je tu řeč o fotbalové kvalitě – na tak pohlednou akci, jakou předvedl Liberec před svým gólem, se Bořek Dočkal a spol. nezmohli. Nádherné trefě Dzona Delarge předcházela kombinace deseti (!) přihrávek v řadě, do které se zapojilo hned osm hráčů v modrých dresech...

Je důležité analyzovat vlastní úspěch, ale je životně nutné správně vyhodnotit aspoň neúspěch. Sparta nezvládá ani jedno, a proto dostává jednu facku za druhou.

Liberec dostal Spartu. Gól na DESET přihrávek mezi OSMI hráči
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:0, Letenské popravil parádou Delarge
Video se připravuje ...

UNIKÁTNÍ VIDEO: Vzteklý kouč, souboje na krev. Jak Liberec zlomil Spartu
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud