Jakub Konečný
27. února 2016 • 14:18

Ščasný zatím zvládá náročné úkoly a mění Spartu. K lepšímu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historický postup Sparty do osmifinále Evropské ligy je příjemný z hlediska prestiže, koeficientu i prémií od UEFA. Ze všeho nejvíc je však nadějným příslibem. Na základě zaslouženého vyřazení Krasnodaru se dá věřit, že by letenský tým mohl v létě konečně uspět i ve své snaze o účast v základní skupině Ligy mistrů, což je jeho hlavní, ale už dlouhých jedenáct let nesplnitelný cíl.



Právě konkurenceschopnost na evropské scéně je kritérium, podle něhož se práce všech lidí ve Spartě posuzuje - a o trenérech to platí v první řadě.

Vítězslav Lavička postoupil ve své první sezoně ze základní skupiny Evropské ligy a ve vyřazovací části pak jeho tým kladl statečný odpor Chelsea, ale v následujících letech výkonnost rudých v Evropě stagnovala, což nakonec stálo Lavičku místo. Kultivovaný trenér musel odejít i proto, že nebyl i přes urgence s to vštípit svému týmu alternativní styl.

Zato Zdeněk Ščasný, který Lavičku nahradil, navzdory turbulentnímu začátku svého angažmá dva náročné úkoly zatím zvládá. Krasnodar je klub s ročním rozpočtem 60 milionů eur a byl favoritem, stejně jako celky, které mohou Spartu čekat v boji o Ligu mistrů. Přesto Bořek Dočkal a spol. ruský klub smetli s celkovým skóre 4:0. Přesvědčivě a zaslouženě, byť měli na hřišti soupeře i štěstí.

Zatímco v prvním zápase Ščasný zaskočil soupeře rozestavením 3-5-2, odvetu zachránil tím, že od něj rychle ustoupil a pokorně se vrátil k variantě se čtyřmi obránci. Tým mezi oběma systémy přepnul, jako by člověk zmáčkl tlačítko, což jeho naděje na úspěch samozřejmě zvyšuje.

Ščasný zkrátka umí přiznat chybu a poučit se z ní - a díky této vlastnosti postupně zlepšuje i charakter a kvalitu týmu.

Když v létě Spartě některé panické nákupy nevyšly, soustředil se šéf její lavičky v zimě jen na prověřené hráče, jejichž kvalitu dobře zná. A Ondřej Zahustel s Josefem Šuralem nezvedli Spartu jen herně, protože o jejich přínosu nemůže být pochyb, ale i mentálně. V týmu totiž konečně zavládla konkurence, která probudila z letargie i některé dosud stagnující jedince - a výsledkem je soubor, s nímž si není radno zahrávat.

Ambiciózní Krasnodar, který pomýšlel na celkové vítězství v Evropské lize, se o tom přesvědčil na vlastní kůži.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Všechny zprávy pro fanoušky Sparty Všechny zprávy pro fanoušky SpartyFoto spo

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud