Jakub Konečný
28. dubna 2016 • 17:30

S Costou, či bez něj? Sparta má dilema, jak dál – a argumenty mluví pro i proti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jelikož mu po sezoně končí ve Spartě smlouva, může se Costa Nhamoinesu kdykoli upsat novému zaměstnavateli. Byť nabídky – a zajímavé – údajně má, zatím tak ještě neučinil, letenský klub se tvrdého zadáka pokouší udržet. Pokračování spolupráce za každou cenu však nedává smysl.



Costa přišel na Letnou před třemi lety jako volný hráč zdarma – a je docela možné, že se stejným statusem rovněž odejde, krouží kolem něj prý Besiktas či německé kluby. Pro fotbalistu je to výhodná situace, v novém angažmá si může říct se svým agentem o víc peněz, když klub ušetří na odstupném.

Je evidentní, že reprezentant Zimbabwe si je komfortnosti své vyjednávací pozice dobře vědom, a tak licituje. Ve třiceti letech dobře ví, že před sebou má poslední kontrakt profesionální kariéry, logicky tudíž chce, aby byl co nejlepší. Což mimochodem znamená, že tlačí Spartu ke zdi.

Vedení letenského klubu tak musí pečlivě zvážit, jak moc vyjít hráči v jeho požadavcích vstříc. Costa v rudém dresu určitě splnil očekávání, je ověřený, platný i na mezinárodní scéně. A nahradit ho hráčem stejné kvality znamená beztak výraznou finanční investici, navíc bez záruky úspěchu.

Na druhou stranu přes některé ekonomické meze jít nelze. Tvrdý zadák je určitě klíčový hráč, ale mezi hlavní hvězdy týmu nepatří, a tak se jim samozřejmě nemůže rovnat ani svou výplatou. A pak je tu samozřejmě i věkové hledisko, Afričanova výkonnost přece jen asi bude spíš klesat než stoupat.

Co z toho plyne? Ani jedna strana nesmí při citlivých jednáních přetáhnout strunu. Jinak praskne a už ji nikdo nespraví.

Sparta - Slavia: Costa odpálil sparťanskou radost. Sparta vede 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud