Jakub Konečný
18. ledna 2018 • 15:34

Stanciu má potenciál. Ale také nálepku největšího flopu v dějinách belgické ligy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budiž, euforie, s níž fanoušci Sparty vítají na sociálních sítích Nicolaeho Stanciua ve svém klubu, je (snad) na místě. Ale zároveň je třeba být obezřetný a mít na zřeteli, že jde o fotbalistu, který přichází s nelichotivou vizitkou největšího propadáku belgické ligy.



Je to něco přes rok a půl, co Nicolae Stanciu třemi góly v barvách Steauy Bukurešť ukončil další sen Sparty o postupu do Ligy mistrů. Fanoušci letenského klubu to mají ještě v živé paměti, a tak nyní oslavují příchod výrazné posily. To samé platí o novém sportovním řediteli rudých Zdeňku Ščasném, který tehdy přihlížel Stanciuově řádění z lavičky Sparty coby její hlavní trenér. I proto hned po nástupu do funkce určil Rumunův příchod jako absolutní zimní přestupovou prioritu. 

Důvody jsou nabíledni. Čtyřiadvacetiletý Stanciu je v ideálním fotbalovém věku, zvládne ve středu pole na úrovni dvě role, góly dává i připravuje. Je to zkrátka fotbalista, který zatím v HET lize neběhá, a s trochou nadsázky se dá říct, že pokud mdlou hru Sparty nezvedne on, tak pak už asi nikdo.

Jenže důvody k pochybnostem tu jsou. Přinejmenším jeden. A tím je Rumunovo nepovedené angažmá v Anderlechtu, kam v létě roku 2016 přišel za deset milionů eur jako nejdražší hráč v historii belgické ligy. Což o to, debutovou sezonu zvládl velmi slušně, dvanáct gólů a deset asistencí ve 47 soutěžních zápasech je solidní bilance. Jenže v tomto ročníku na ni nenavázal, nejenže dobyté pozice neobhájil, on je začal rychle ztrácet, v Jupiler Pro League nastoupil naposledy v polovině listopadu.

Nejdražší flop v dějinách belgického fotbalu, to je odkaz, s nímž Anderlecht po roce a půl opouští.

Přičemž varovným signálem je jeden z hlavních důvodů, proč v Astrid Parku pohořel. Roli nejnákladnější posily v historii soutěže psychicky těžce nesl, na zmínky o tomto svém statutu většinou reagoval podrážděně.  

Ve Spartě se přitom ocitne v úplně stejné situaci. Jeho cena 96 milionů je zatím v historii HET ligy suverénním maximem – a Stanciu s tím bude od prvního dne na Letné neustále konfrontován.

Zvládne to napodruhé lépe?

Stanciu míří do Sparty! Podívejte se na jeho statistiky i úspěchy
Video se připravuje ...

Nicolae Stanciu se po příletu do Prahy zdraví se zástupci své agentury
Nicolae Stanciu se po příletu do Prahy zdraví se zástupci své agentury

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud