Jan Jaroch
5. září 2014 • 00:05

Superkouč. To by byl ten pravý dárek pro Tomáše Berdycha

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáši Berdychovi bude 17. září devětadvacet let a já bych mu přál k narozeninám jeden dárek. Superkouče jako mají Federer (Edberg), Djokovič (Becker), Nišikori (Chang) či jeho čtvrtfinálový přemožitel Čilič (Ivaniševič). Shodou okolností jsou to jména tří již známých semifinalistů US Open a Roger Federer k nim mohl jako čtvrtý v noci přibýt.



Turnaj ve Flushing Meadows ukazuje, že nejde jen o pomíjivou módu, ale trend, který má smysl. Je neoddiskutovatelné, jak moc legendy minulosti svým novým svěřencům pomohly. A jsem přesvědčený, že i Tomáše Berdycha by pomocná ruka někoho z jejich řad pozvedla.

Sám tenista rád zdůrazňuje, že člověk musí chtít stále víc, stále pracovat a přicházet s novými věcmi. Pokouší se o to, jeho kariéra šla dosud pořád vzhůru a těm nejlepším se dostal na dostřel.

A to je problém velkých duelů jako letos při Roland Garros s Ernestsem Gulbisem či nyní s Marinem Čiličem. Když se k nim postavil, vybral si volný den. Hrál tak očividně pod svojí úrovní, až to bilo do očí.

Berdych je na profesionálním okruhu od sedmnácti let, poslední roky jede kvůli Davis Cupu prakticky nonstop. Bylo by jen logické, kdyby se přihlásila únava materiálu, což naznačuje i jeho výsledkové hledání sama od začátku června.

V takový moment je potřeba nový impuls, jaký dal třeba třiatřicetiletému Federerovi jeho dětský vzor Stefan Edberg. Berdychovi bude devětadvacet, jeho „tenisový věk“ je ale vzhledem k víc než sedmi stovkám duelů na okruhu asi ještě vyšší. Vstupuje do fáze kariéry, kdy už opravdu není na co čekat. Superkouč může být jeho novou nadějí.

A shodou okolností je stále jeden volný. Jeho křestní jméno zní Ivan…



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud