Jan Jaroch
11. září 2014 • 16:58

Povedená tenisová předehra. Monfilsův dárek a dobrý český tah

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě nepadly ani první míče semifinálového klání Davis Cupu a česká nálada v Paříži může být o něco optimističtější. Dvě nečekaná jména pro páteční dvouhry, po jednom z každé strany, vysílají rozdílné signály o přístupu a pohodě v týmech.



Je moudrým českým rozhodnutím nechat pro první den Radka Štěpánka jen na lavičce. Možná se mu bude o něco hůř nastupovat do sobotní čtyřhry, pokud se však semifinále bude lámat v nedělním pátém zápase, nebude utavený z šichty předchozích dvou dnů. A to je krátce před šestatřicátými narozeninami českého borce větší bonus než snaha o malý páteční zázrak proti Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

To Lukáš Rosol nemusí spekulovat, kolik času v úvodní den s Tsongou na kurtu stráví. Čím víc, tím lépe pro Čechy, to je jasná matematika. Francouzský lídr je také jednou z možností pro sobotní debl a je o něm známo, že tři dny v kuse hrál Davis Cupu jen jedinkrát v kariéře. A netají se tím, že víckrát by to opakovat nechtěl.

Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil při rozhovoru s novináři před odletem do Francie. Roli reportéra si vyzkoušel i Radek ŠtěpánekFoto ČTK

Do českých karet hraje i druhá změna, která je skutečně pozoruhodná. Gael Monfils chytil v posledních týdnech skvělou formu, jež se té Tsongově minimálně vyrovná.

Přesto bude v pátek sedět na lavičce a stejně tak v sobotu, jelikož pro čtyřhru nemá praxi a letos na okruhu při ní prohrál všech pět zápasů.

Miláček publika Monfils, který při French Open hrává nejlepší tenis, o čemž svědčí jeho tři pařížská čtvrtfinále a jedno semifinále, se sám zřekl role v zahajovací den. Necítím se na ni, tvrdí a francouzská šatna jeho rozhodnutí vůbec nevítá.

A tak na kurt musí Richard Gasquet, jehož forma z posledních měsíců je diskutabilní a při US Open dostal od Monfilse nářez 6:4, 6:2, 6:2. Navíc je o něm známo, že není extra psychicky odolný. Co s ním udělá atmosféra patnácti tisíců fandů hladových po daviscupovém úspěchu je velkou otázkou.

Vypovídající je už fakt, že při French Open obvykle nezáří. Ještě nikdy na Roland Garros nepřešel hranici 4. kola. Žebříčkově nejlepším hráčem, kterého v antukovém království Paříže v kariéře zdolal, je Brazilec Thomaz Bellucci, v době utkání z roku 2011 až 25. tenista žebříčku. To jeho českým soupeřem bude v pátek Tomáš Berdych, aktuální světová šestka.

Podle papírových předpokladů se zdá, že Češi dostali od Francouzů malý dárek a sami se zachovali moudře. Lepší předehra semifinále v Paříži proběhnout nemohla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud