Jan Jaroch
8. července 2015 • 16:56

O oběti a návratu k opatrnosti. Proč Berdych zažívá bolestivý pád?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ | Tolik nábojů v zásobníku český tenis před Wimbledonem dlouho neměl. Vystřílel je všechny do vzduchu a poprvé po šesti letech nedosáhl při travnatém grandslamu alespoň na čtvrtfinále. Pod přetržením šňůry jsou coby poslední podepsáni neúspěšní osmifinalisté Tomáš Berdych s Lucií Šafářovou, shodně turnajové šestky, které nepotvrdily nasazení. Když ale dva dělají totéž, není to vždy totéž.



Jen na dvou z letošních 12 turnajů nepostoupil Tomáš Berdych do čtvrtfinále. A samozřejmě šlo o grandslamy. Deka na něj padla v nejhorší možnou chvíli, během období, když jsou vedle sebe vtěsnány Roland Garros s Wimbledonem. V tento čas se velkou měrou rozhoduje o úspěšnosti a neúspěšnosti sezony. A ta jeho jde od výborného k horšímu. O dobrém načasování formy se nedá ani mluvit.

„Kdyby se mi podařilo udržet výkonnost, jakou jsem měl ze začátku, takové utkání by nenastalo,“ uznal po wimbledonském výprasku od Francouze Gillese Simona 3:6, 3:6, 2:6. Podobně bezkrevný výkon předvedl i mezi nejlepšími šestnácti Roland Garros proti Jo-Wilfriedu Tsongovi. Těžko pochopitelnými výpadky zakončil oba grandslamy, během nichž hrál „král konzistence“ konzistentně pod své možnosti.

Je složité hledat příčiny. Introvert Berdych je pod novým koučem Danim Vallverduem uzavřenější než kdy dřív. Hlídá si know how, odpovídat novinářům a neříci vůbec nic, povýšil skoro na umění.

Je možné, že se stal obětí vlastního úspěchu v úvodní polovině sezony. Na tachometru už má 52 oficiálních zápasů (40:12), v tuto chvíli nejvíc ze všech tenistů elitní desítky. Připočtěme k tomu ještě dva exhibiční na přelomu roku v Thajsku a máme tu porci, která si musela vybrat svou daň.

ODEHRANÉ ZÁPASY V SEZONĚ 
HRÁČŮ TOP 10

1. BERDYCH 52
2. Murray (Brit.) 51
3. Djokovič (Srb.) 48
4. Nišikori (Jap.) 47
5. Nadal (Šp.) 46
6. Ferrer (Šp.) 45
7. Federer (Švýc.) 44
8. Wawrinka (Švýc.) 43
9. Raonic (Kan.) 36
10. Čilič (Chorv.) 23

Pokud ale projdete Berdychův program, v podstatě v něm nenajdete jediný špatně přihlášený turnaj. Prostě jen vítězil v dosud nepoznané míře a nemohl se zastavit.

Berdychovo osvěžení vyprchalo

Znepokojivější je spíš jeho současný herní projev. Bylo tak osvěžující vidět ho na startu roku, jak si jde pro winnery, je dravým agresorem. Postupem času se však zdá, že znovu podléhá nástraze, které čelí každý starší tenista - hrát na procenta, nekazit.

Platí si hned dva kondiční trenéry a fyzioterapeuta k tomu, drží bezlepkovou dietu. Pochvaluje si, jak zlepšil fyzičku, je obratnější, ještě silnější. A možná na tenhle pocit hřeší. V pohodě vydrží s každým soupeřem hitovat od základní čáry. Je tohle ale Berdychův tenis? NENÍ.

I nad tímto faktem by mohli podebatovat při týmové poradě, až budou hledat příčiny úpadku. Snad jen dočasného. Nyní má měsíc bez turnajů jen pro sebe. „Teď mám pauzu, v podstatě to je konec jedné sezony,“ narážel na to, že jinak hraje poslední roky téměř nonstop. Snad se na americké betony vrátí řádně okysličený a s podobnou kuráží, jakou rok 2015 začal.

Šafářová by mohla Kvitovou vyhecovat

Dovolenou na pláži vyhlíží Lucie Šafářová . V All England Clubu jí skončily už i deblové povinnosti, potřebuje vypnout. Po ohromujícím pařížském marši do finále se s ní zatočil celý svět. Jak později popsala, nebyla kvůli tomu bezvýhradně nachystaná pro londýnská klání. I v téhle situaci zakončila druhý grandslam po sobě coby nejúspěšnější česká tenistka. A to je v éře Petry Kvitové nečekané konstatování.

V All England Clubu měla Šafářová rozhodně na víc než odchod v osmifinále, přesto tenhle výsledek později docení. Odehrála druhý nejlepší Wimbledon v kariéře, i přes neobhájené semifinále se udrží v desítce žebříčku. Znovu si dokázala, že i na trávě může hrát dobře, ačkoliv ta nikdy nebude jejím nejsilnějším povrchem jako pro jednu její slavnější krajanku.

Doma se začíná diskutovat, zda už není právě Šafářová nejlepší tenistkou současnosti. Není. Zpochybňovat pozici Kvitové je hodně předčasné až nemístné. Nebylo by však vůbec na škodu, pokud by se dvojnásobná wimbledonská šampionka nechala vyhecovat rodící se rivalitou se Šafářovou. Vydělali by na tom všichni.

Mohlo by jít o jedno z mála českých pozitiv Wimbledonu 2015.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud