Jan Jaroch
15. ledna 2017 • 11:40

Žhavé zboží v Austrálii. Plíšková má vše, co je třeba k titulu, ale...

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od nejlepších časů Petry Kvitové nemělo Česko takovou favoritku grandslamu jako nyní na úsvitu Australian Open. Experti houfně tipují, že za dva týdny bude na novou královnu Melbourne pasována dlouhonohá Češka. Karolína Plíšková je právě teď sexy volba, jejíž průlomový triumf by byl vcelku logickým vyústěním současného bezvládí v dámském tenise. Vždyť v září ve Flushing Meadows už k němu chyběly dva gamy a nyní si to bývalá šampionka australské juniorky přihasila s titulem z Brisbane, zatímco ostatní hvězdy se jen těžkopádně rozjíždějí.



Sympatické je, že česká jednička nekličkuje. Kurty i míče jí sedí, Melbourne má raději než New York a nevidí prý důvod, proč by u řeky Yarra neměla hrát svůj nejlepší tenis. Respekt, kterého se jí na startu turnaje dostává, těší. Ale také vůbec nic neznamená.

Ano, Plíšková zaslouží, aby byla vyšponována coby přinejhorším třetí největší favoritka za Serenou Williamsovou a obhájkyní Angelique Kerberovou. Je zdravá i odpočatá, moudře tento týden vynechala turnaj v Sydney. Pod trenérem Davidem Kotyzou získala nový impulz. „Jsem až překvapený, jak mě trénování s ní strašně baví,“ líčil v neděli spokojeně ostřílený kouč.

Ideální atmosféra před startem grandslamu ale musí vydržet dva týdny a sedm zápasů, abychom mohli plácat po zádech grandslamovou šampionku. A to je sakra dlouhá štreka plná balancování na ostří nože. Letos mají navíc melbournské kurty rychlejší nátěr, což paradoxně české hvězdě příliš nesvědčí. Při jednom z posledních tréninkových zápasů dostala nakládačku od Simony Halepové. Pakliže míč ve výměně rychle nezabije, pohyblivější soupeřky využijí rychlosti jí pálených tenisáků ve svůj prospěch a už je tu problém.

Rovněž nezapomínejme, že je Plíšková stále především zázrakem jednoho grandslamu. Poslední kola na těchto monstrakcích pro ni nejsou vůbec standardem, ač do nich právě teď jako světová pětka numericky patří. Proto nebuďme hamižní. Už čtvrtfinále by bylo fajn úspěchem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud