Jan Jaroch
5. července 2017 • 13:28

Šaráda? Za 15 minut vydělal milion a vzdal. Wimbledon trápí skreče

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen si to představte. Vítězoslavně se dostanete k lístku na wimbledonský centrkurt, hotovému tenisovému pokladu. Těšíte se na Rogera Federera a Novaka Djokoviče v akci. A pak shlédnete dvě utkání, která netrvají ani tři čtvrtě hodiny. Přesně to se krátce po sobě přihodilo v úterním londýnském odpoledni. Jakoby vám v baru s úsměvem nalili „podmírák“. Diváci na tribuně i ti u televize se právem cítili podvedení, Federer prý dokonce zvažoval improvizovanou exhibici s Djokovičem, aby zklamaným lidem alespoň něco nabídli.



Hvězdy nebyly na vině, to jejich soupeři – Martin Kližan s Alexandrem Dolgopolovem – kteří skrečovali. Nebyli sami. Sedm tenistů a jedna tenistka vzdali první kolo. Nejkřiklavější šarádu předvedl Janko Tipsarevič. Na dvorci vydržel 15 minut, za stavu 0:5 mač odmával. A za to inkasoval 35 000 liber, tedy milion korun.

Nikomu nedokážete, že šel na kurt zraněný a s vědomím, že nedohraje. Je ale jisté, že právě tohle se děje. A čím dál častěji, jak grandslamy navyšují odměny za úvodní kola. Tenis má problém a musí jednat.

Grandslamy představují hlavně pro ty ze spodních pater žebříčku čtyři příležitosti do roka, kdy finančně nejvíc zhodnotí své celoroční snažení. Abyste se dostali mezi 128 nejlepších v hlavní soutěži, musíte tvrdě pracovat a investovat do sebe. Nedivím se, že si zraněný půjde vyzvednout milion korun, které si zasloužil, protože si vybojoval místo v pavouku. Nechali byste takový obnos ležet na chodníku?

Problém je systémový. Abyste měli právo na odměnu za první kolo, musíte k němu skutečně nastoupit. A tak jdete se zraněním na zápas, který nemůžete vyhrát. Podvedete turnaj, diváky i jiného zdravého tenistu, který čeká, zda se v pavouku neuvolní místo.

ATP zavedla chytré pravidlo. Tenistovi dovoluje dvakrát do roka odhlásit se z turnaje a přesto si ponechat finanční odměnu za první kolo. Jeho místo zaujme lucky loser, poražený z posledního kola kvalifikace, jenž si vydělá jen v případě výhry. Pro všechny je to fér řešení.

Grandslamy, které první kola honorují nejštědřeji ze všech tenisových akcí, potřebují takovou úpravu regulí ještě víc. Není nač čekat.

Roger Federer prošel do druhého kola Wimbledonu bez boje
Roger Federer prošel do druhého kola Wimbledonu bez boje

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud