Jan Jaroch
3. srpna 2017 • 12:20

Jediné vysvětlení Veselého omluvenky z ME je brutálně jednoduché: nezájem

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neexistuje jediný pádný důvod, kterým by šla objasnit absence Jana Veselého na evropském šampionátu. Jediné vysvětlení je až brutálně jednoduché: euroligovému šampionovi se prostě do národního týmu nechce.



V sedmadvaceti letech je na vrcholu sil, jeho pozice ve Fenerbahce Istanbul nemůže být silnější. I na další sezonu má garantovanou smlouvu, jež mu údajně vynese 3 miliony eur, je naprosto nepostradatelnou součástkou tureckého giganta. Nemusí řešit budoucnost, snad jen tu příjemnou, jelikož se o víkendu oženil.

Až na jeden kvalifikační cyklus Veselý obvykle reprezentoval. Jeho vztah k národnímu týmu nebyl ale nikdy extra vřelý, často se sahalo k přemlouvání. Kořeny tohohle problému lze hledat v minulosti.

Vypráví se, že když Veselý v sedmnácti prchl z Ostravy na první zahraniční angažmá do Slovinska, bylo kolem toho dost nepříjemností, což v něm zanechalo jizvu. Do velké míry zůstal solitérem, jenž se basketu naučil díky úprku z českého prostředí v cizině a je si toho dobře vědom.

Pokud už ale český reprezentační dres oblékl, rval se a byl emociálním lídrem. Díky duu kamarádů Tomáš Satoranský – Veselý se o českém nároďáku mluvilo jako o zábavném a zajímavém celku, z něhož měli všichni respekt.

Bez Veselého půjde český výběr na ME v Rumunsku hlavou proti zdi, v horším případě bude jen do počtu. Škoda je to o to větší, jelikož po letošku se cyklus evropských šampionátů mění z dvouletého na čtyřletý a o olympiádě či mistrovství světa český basket nemůže reálně přemýšlet.

Další šance pro Veselého na velké mezinárodní akci tak může přijít až v roce 2021. Aby si jednou nevyčítal, že tou současnou pohrdl...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud