Jan Malý
22. ledna 2016 • 11:40

Darida oprašuje českou slávu v bundeslize. Nejen zarputilostí

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český kontingent v bundeslize řídne, jeho význam spíš klesá. Místo dobývání trofejí podstupují tuzemští fotbaloví vyslanci v soutěži v zemi aktuálních mistrů světa převážně pekelnou řežbu o záchranu. Jedna výjimka se ale najde, záložník Vladimír Darida se rve s Herthou Berlín o poháry, momentálně se dokonce vyhřívá na místě zaručujícím přímý postup do Ligy mistrů. Tím pracovitý reprezentant zároveň oprašuje českou slávu v Německu. 



Kombinace, aby byl český fotbalista v bundeslize jedním z pilířů týmu a zároveň s ním usiloval o přední příčky, se stává stále vzácnější. Záložník Vladimír Darida to však nyní bezezbytku naplňuje. Hertha Berlín s ním v sestavě vyráží do jarního boje ze skvělého třetího místa a manažer klubu z hlavního města Německa Michael Preetz o českém reprezentantovi v závěru podzimu prohlásil, že je srdcem a plícemi hry mužstva. 

Podobně hřejivá slova padala o českém hráči naposledy snad v Hamburku, ovšem proto, že brankář Jaroslav Drobný parádními výkony výrazně dopomohl tradičnímu klubu k záchraně až v baráži (2013/2014), nebo když tam měl zápas na rozloučenou s kariérou záložník David Jarolím.

Darida se Jarolímovi v něčem podobá, určitě v zarputilosti a pracovitosti. Záložník, jenž se do Německa vydal z Plzně, se může pochlubit tím, že naběhá nejvíc kilometrů ze všech hráčů v bundeslize. Pro někoho může působit jako atlet a i sám říká, že by chtěl přidat víc gólů, ale jen to podtrhuje jeho poctivost a nesmírné úsilí, se kterými proráží. A taky, kdyby byl špatný fotbalista a měl jen vytrvalost, asi by jen těžko hrál v předním týmu tak prestižní soutěže.

Samozřejmě pro Herthu bude odvetná část nesmírně obtížná, bundesliga se vyznačuje velkou vyrovnaností (pomineme-li hegemona z Bayernu a od zbytku taky trochu odskočeného Dortmundu) a náročností. Pro berlínský celek nebude snadné uhájit plac v evropských pohárech, natož v Lize mistrů. Ale hraje o ně a Darida je u toho.

I to je pro českého fanouška trochu změna. V loňské sezoně byly nejlepším mužstvem s pravidelně nastupujícím českým hráčem desáté Brémy s Theodorem Gebre Selassiem. (Jan Morávek za pátý Augsburg kvůli zraněním nenastoupil ani do jednoho zápasu). Rok předtím sedmý Mainz se Zdeňkem Pospěchem. Až v sezoně 2012/2013 byl Leverkusen s Michalem Kadlecem na třetím místě. 

Právě ve zmíněné sezoně 2012/2013 se dala z českých zástupců v bundeslize ještě poskládat zajímavá jedenáctka ve složení: Drobný – Pospěch, Krmaš, Kadlec, Hloušek – Polák, Jiráček – Gebre Selassie (Petržela), Morávek, Pilař – Pekhart. „Nějakou kvalitu jako mančaft bychom určitě měli. Když bychom k tomu přidali bojovnost a bojovali jeden za druhého, což si myslím, že my Češi umíme, tak si myslím, že klidný střed bundesligové tabulky bychom zvládli,“ řekl k ní Morávek.

Řady Čechů v bundeslize řídnou, momentálně jich je na soupiskách osm, přičemž třeba útočník Tomáš Pekhart má od Ingolstadtu svolení k odchodu. Kromě Daridy má stabilní místo obránce Theodor Gebre Selassie v Brémách, v základní sestavě by měl být i další obránce Pavel Kadeřábek v Hoffenheimu, blíž k místu je i záložník Jan Morávek v Augsburgu. Ostatní budou hlavně náhradníky. Darida drží renomé Čechů nejvýš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud